MODULÆRE DATACENTRE GENOPLIVER YDEROMRÅDER

Innovative datacentre kan hjælpe udkantsdanmark!

Gennem lang tid har yderområderne i Danmark oplevet en konstant udvandring. De yngre borgere sætter kurs mod de større byer. Men ved at tænke datacentre og edgecomputing ind i udviklingen af disse områder, kan de få nyt liv og nye muligheder. Det er set flere steder, og det kan også finde sted i Danmark, siger Helene Mylenberg, Account Manager, Danmark og Norge hos Vertiv.

 Af: Helene Mylenberg, Account Manager, Danmark og Norge hos Vertiv.

 Datacentre er per definition betragtet som gigantiske, energikrævende og mest anvendelige for techgiganter. Men ikke alle datacentre behøver at have samme fysiske størrelse, kapacitet eller funktion som byggerierne vi kender fra Microsoft, Google og Amazon. Slet ikke.

Faktisk forekommer datacentre i alle størrelser – fra små mobile centre der passer i en truck, til mindre tilbygninger eller et mikrodatacenter i et enkelt kontorlokale. Gerne baseret på den seneste udvikling af præfabrikerede løsninger, der gør alt endnu lettere.

Netop den fleksibilitet der forekommer ved skalerbare, modulære datacentre og inkorporering af edgecomputing er nøglen til at genoplive yderområderne i Danmark.

Forbedret digital infrastruktur er vejen frem. Og selvom 5G er ved at blive implementeret, er det ikke en løsning man bør vente på de steder hvor udviklingsmulighederne halter efter. Men der er håb forude.

Den globale pandemi har flyttet grænserne for hvad der er betragtet som normalt, ikke mindst hvad angår arbejde per distance. Det er en mulighed, yderområderne bør samle op hurtigt. Det giver nemlig mulighed for at bremse den fortsatte vandring fra land og yderområder mod byen.

Små byer og lokalsamfund behøver ikke at blive affolket. Med etablering af enkle datacentre og effektiv anvendelse af edgecomputing, uden specielt krævende fysiske rammer, kan de opnå mulighed for de lokale til at etablere forretningsgrundlag og påtage sig arbejde der er net- og distancebaseret. Dermed bliver det muligt at skabe egne muligheder som iværksættere og søge jobs, der ikke er lokale uden at skulle flytte.

Dansk Industri og DanDomain oplyser at der er rekordstor efterspørgsel på etablering af webshops. Men med hurtigere og mere sikkert internet, er der ingen der siger at webshops kun kan etableres med adresse i de større byer. Et eksempel på en klar success er rito.dk i Skive, der startede i 2014, og stadig lever i bedste velgående.

Tværtimod, kan der være en fordel ved at leveomkostninger og lageromkostninger kan være lavere i etableringfasen. Der er naturligvis ingen genvej til succes, det er hårdt arbejde, en dedikeret indsats og god forberedelse. Men det er op til den enkelte.

Fundamentet for at kunne skabe en digitalt baseret levevej hvor man er, som webshop ejer eller som ”remote worker”, kan etableres via mindre datacentre. Jobmulighederne er også i vækst. Man kan endda komme i praktik i eshop-virksomheder uden at forlade hjemmet. Det er set i udlandet, og hvorfor ikke i Danmark?

Distancearbejde og øget nethandel viser alle tegn på at være kommet for at blive. Hvorfor ikke udnytte de muligheder det giver?

Del dette med dit netværk: