Fyn: Slut med kulfyring

Fjernvarme Fyn har taget afsked med det sidste kulfyrede anlæg. Nu produceres den fynske fjernvarme via eldrevne varmepumper, elkedler, bæredygtig biomasse og gas. Med udfasningen af kullene har Fjernvarme Fyn reduceret sit udslip fra 900.000 tons CO2 i 2018 til cirka 250.000 tons CO2. Den reduktion bidrager til at reducere den samlede årlige nationale CO2-udledning med knap 1 procent og er derfor et væsentligt bidrag til Danmarks samlede omstilling.

Kulstoppet sker ved at anlægget brydes ned og ombygges til at kunne fyre med gas. Det bliver imidlertid kun brugt på årets allermest kolde dage, hvor varmebehovet er størst, eller hvor Fjernvarme Fyn bliver pålagt at starte anlægget for at sikre forsyningssikkerheden.

– Dagens farvel til kul er et vigtigt skridt i kampen for at sikre en ordentlig fremtid for vores børn og børnebørn. For mig og for Fjernvarme Fyn handler dagens fejring om, at vi skal være en virksomhed, som tager ansvar for at minimere de kilder, som skaber klimaforandringer, sagde administrerende direktør Louise Høst.

Nedlukningen af anlægget blev markeret bl.a af Finansminister og formand for Grønt Råd Nicolai Wammen, Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel samt hele Odense Kommunes økonomiudvalg. Det var også finansminister Nicolai Wammen, som fik lov til at trykke på den knap, der tømte det store kulanlæg for den sidste rest af kul. Kullet bliver herefter fragtet væk fra Fjernvarme Fyns matrikel og solgt til tredjepart. Fjernvarme Fyn har nået et mål, som virkede uopnåeligt for blot få årtier siden.

Del dette med dit netværk: