Fremsynede friske Fynboer

Smart City-projekt fra Middelfart løb med årets innovationspris De tekniske chefer i de danske kommuner tildeler Middelfart Kommunes store teknologiprojekt Smart Energi i Hjemmet årets innovationspris. De er både glade og stolte i Middelfart Kommunes tekniske forvaltning. Kommunens tekniske direktør og klimachef har netop modtaget Kommunalteknisk Chefforenings Innovationspris 2016.

– Det er super fedt. Og vi er rigtig, rigtig glade for den her pris. Populært sagt svarer det jo nærmest til at vinde DM i Smart City, siger klimachef Morten Westergaard, der har været projektleder på Smart Energi i Hjemmet.

Innovationsprisen uddeles i år for sjette gang, og det sker på KTCs årsmøde. Her er det medlemmerne – de tekniske chefer, der bestemmer, hvem der vinder. Og prisen for “gennemførte projekter” gik altså til Middelfart Kommune for Smart Energi i Hjemmet.

– Kort fortalt er det et af Danmarks største teknologiprojekter med intelligent styring. Vi har samlet mere end én milliard data, som nu kan bruges til arbejde med fremtidens energiløsninger. På den helt korte bane gav SEIH en gennemsnitlig varmebesparelse på syv procent. Det er meget, når man tænker på, at opvarmning af bygninger repræsenterer 40 procent af energiforbruget i Danmark. På den længere bane kan projektet blandt andet få betydning for, hvordan vi energimærker vores huse. Fordi vi nu har data, der viser, hvordan forskellige bygningsmaterialer lykkes med at holde på varmen, forklarer Morten Westergaard.

At det er Middelfart-projektet, der får prisen i år, handler efter formand for KTC Søren Gais Kjeldsens vurdering om, at det på én gang er konkret, jordnært og har skabt resultater her og nu, og samtidig samler viden, der kan bruges i fremtidens løsninger:

– Smart Energi i Hjemmet er direkte borgerrelateret. Det er et projekt, der viser, at man kan omsætte data til noget håndgribeligt. Det er et fantastisk flot projekt. Og så kan det kopieres og videreføres i alle mulige sammenhænge. Vi taler meget om, at vi skal stille data til rådighed for forskere og andre. For vi kan se, at det er en barriere for fremtidig udvikling, når de ikke er tilgængelige. Det er de i det her projekt, siger Søren Gais Kjeldsen og fortsætter:

– Formålet med, at KTC uddeler den her pris er jo netop at sætte fokus på innovation, som andre kan have gavn af. Så vi kan lære af hinanden. Og så er det en særlig pris, fordi det er kollegerne, der har stemt. Og det er deres anerkendelse, man får, understreger Søren Gais Kjeldsen.

Den anerkendelse betyder rigtig meget, medgiver teknisk direktør i Middelfart Kommune, Thorbjørn Sørensen (foto). – Jeg synes, det er rigtig fint, at vi som en mindre kommune kan være med i gamet med udvikling af smart city løsninger. For ellers er det primært de store byer og store kommuner, der sætter dagsordenen. KTCs innovationspris viser noget tyngde og er med til at sikre, at vi i Middelfart bliver ved med at være kendte for at lave gode klimaprojekter og får dem gennemført. Det gør det lettere at finde både samarbejdspartnere og finansiering til nye klimaprojekter, siger Thorbjørn Sørensen.

Del dette med dit netværk: