CO2e-afgift og CO2-fangst

Ifølge klimadirektør Niels Peter Nørring, Landbrug & Fødevarer, er det meget tydeligt, at en CO2e-afgift, der også gældende for landbrug, vil koste arbejdspladser i landdistrikterne. Og de nye arbejdspladser, der vil opstå, er en type jobs, som personer i fødevareerhvervet ikke umiddelbart kan få, lyder advarslen. Alt i alt vil det svække sammenhængskraften i Danmark, lyder det ifølge Altinget.

VISMÆNDENE. – De økonomiske vismænd anerkender, at en CO2e-afgift vil koste arbejdspladser i landbruget og resten af fødevareerhvervet, men de undervurderer omfanget – og tager heller ikke højde for, at den finansielle sektor rammes, siger Nørring.

Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, mener vismændenes rapport er ”skræmmende læsning.” – Det vil have menneskelige konsekvenser for de 19.000 mennesker, der står til at blive ramt. Mange vil ikke bare kunne sadle om eller flytte, siger han til Altinget.

Biogas – opgradering. Ved opgradering af biogas sendes store mængder CO2 ud i atmosfæren. Finanslovens tilskudspulje til CO2-fangst, vil lave om på dette forudsat, at biogas ender vinder støtteordningen. Det handler om en pulje til CO2-fangst, der rummer ikke mindre end 2,5 mia. kroner frem til 2032 – og som skal tilfalde via tilskud til gengæld for hvad der betegnes som »verificerede« negative emissioner. Pengene skal altså i et teknologineutralt udbud gå til teknologier, der kan fjerne allerede eksisterende CO2 fra atmosfæren.

Klimamonitor fortæller efter drøftelse med kilder tæt på beslutningsprocessen, at den pågældende pulje til CO2-fangst i høj grad kan blive relevant for landets biogasproducenter. – Det er fuldkommen skørt, at vi i dag betaler folk for at lave biogas til os, og at biproduktet CO2 så ryger ud i atmosfæren. Det kan vi få adresseret med den her aftale, siger Rasmus Helveg Petersen, klimaordfører for De Radikale ifølge mediet.

Del dette med dit netværk: