Affaldsplan under pres

KL og Concito ønsker, at regeringen og forligspartierne “genbesøger” klimaaftalen om affald og cirkulær økonomi fra sidste sommer. Men det afviser regeringspartiet. – De fremstiller det som om, at Danmark skal være et sted, hvor vi importerer andre landes fossile affald til forbrænding. Det mener jeg slet ikke er vejen frem. Vi vil noget andet med vores affaldssektor, siger Socialdemokratiets klimaordfører, Anne Paulin, der også siger til Altinget, at Socialdemokratiet er skuffet over, at kritikken kommer nu. 

Det er både ”skuffende” og ”forfejlet”, når KL og Concito kritiserer regeringens mål om hurtigt at skrue ned for affaldsforbrændingen i Danmark. Det giver kun god mening at skrue ned for importen af affald til forbrænding, siger Socialdemokratiet ifølge Altinget. – Det fremstilles som om, at Danmark skal være et sted, hvor vi importerer andre landes fossile affald til forbrænding. Det mener jeg slet ikke er vejen frem. Vi vil noget andet med vores affaldssektor, siger Socialdemokratiets klimaordfører, Anne Paulin, der også siger til Altinget, at Socialdemokratiet er skuffet over, at kritikken kommer nu. – KL bad selv om de ikke kunne få den her opgave med at identificere, hvilke anlæg, der skulle lukke, så vi kan få forbrændingskapaciteten ned og ikke skal brænde så meget plastik af. Opgaven var klart beskrevet i aftalen, og vi var blevet stillet i udsigt, at den opgave, ville KL tage på sig. Så jeg forstår ikke det her med først at fremlægge en plan og så bagefter tage afstand fra den, siger hun.

9 KOMMUNER SABLER KL-LISTE NED. Hele ni sjællandske ejerkommuner nedsabler nu KLs-analyse ned, der udpeger landets mindst effektive og miljørigtige affalds-anlæg. En plan, der lægger op til bl.a. at lukke Argos nye og topmoderne affaldskatedral i Roskilde. – Det er helt vanvittigt. Folketinget beder os om at udpege de ældste og mindst effektive affaldsanlæg til lukning. Men Argos anlæg er et »state of the art« rent økonomisk, miljømæssigt og klimamæssigt, siger Niels Hörup, borgmester i Solrød og bestyrelsesformand for affaldsselskabet Argo.

Han kalder analyse-arbejdet, som KL har bestilt hos et konsulentbureau, for fejlbehæftet og mangelfuldt, og det er lige til skraldespanden. Han peger overfor SN.dk bl.a. på, at en lukning af anlægget vil føre til, at man skal erstatte 100.000 husstande i hovedstadsområdet med importeret biomasse som træflis.

Socialdemokratiets miljøordfører Mette Gjerskov er »stærkt overrasket over KL’s udspil« Ikke mindst i forhold til, at gælden der skal indfris langt overgår det beløb, der er afsat. – Der var fra forligskredsen sat et beløb på 200 millioner kroner til omkostningerne ved at omlægge affaldsforbrændingen, og KL er vendt tilbage med en plan, der vil koste 1,5 milliarder kroner. Det sidste ord er helt sikkert ikke sagt i denne sag, siger Mette Gjerskov

Også i Hammel er der rumlen.Formand for Hammel Fjernvarme, Stig Andersen, siger til Midtjyllands Avis, at han er uforstående over, at Hammel Fjernvarmes anlæg er havnet på listen. Men i forhold til da udmeldingen kom i december, sidder han nu med en bedre fornemmelse, fordi det lokale fjernvarmeselskab har haft mulighed for at byde ind med relevante oplysninger. – Vi havde et virtuelt møde med Forsyningstilsynet og gennemgik hele den rapport, som lå til grund for anbefalingen om, at vi skulle lukke. Det viste sig, at der var mange ting, de ikke vidste om os. For eksempel har vi en meget mere effektiv forbrændingsovn, end de havde regnet med. Vi har netop fået varmepumper installeret, således at den røggasvarme, der bliver sendt ud, når vi er færdige med at udnytte varmen, kun er 30 grader, siger Stig Andersen.

Forsyningstilsynet har fået til opgave at vurdere den plan for nedlukning af affaldsværker, som KL offentliggjorde i december. Forsyningstilsynet oplyser til Midtjyllands Avis, at de ikke har nogen kommentarer til indholdet eller udfaldet af den undersøgelse, de er i færd med at lave. Derfor ønsker de ikke at kommentere mødet med Hammel Fjernvarme.

Del dette med dit netværk: