“Skæve hoveder”

Skæve blomkål forhindrer madspild! På  Sygehus Sønderjylland i Aabenraa går køkkenchef Rikke Larsen gerne et ekstra skridt for at undgå madspild. Det seneste tiltag viser hun her – nemlig ukurante blomkål.

Det er blomkål af den bedste kvalitet, men producenterne kasserer dem, fordi de har kosmetiske fejl. Ved at købe de ukurante blomkål, når der fx skal laves blomkålssuppe til patienterne, er køkkenet med til at forhindre, at gode råvarer går til spilde. – Blomkålene er måske lidt skæve i formen eller har en forkert størrelse, men vi har et ansvar for at stoppe madspild, og det giver os samtidig mulighed for at få en økologisk vare af god kvalitet til en pris, der er på niveau med de konventionelle varer, vi plejer at bruge, siger Rikke Larsen.

Projektet med at gøre råvarer med kosmetiske fejl mere tilgængelige i køkkener og kantiner landet over kaldes Gartnerhjælpen. Det er Nicoline Sillesen , Hanna Merrild og Ditte Nicolajsen fra Region Syddanmarks grønne indkøbsteam, der har hjulpet køkkenet på Sygehus Sønderjylland med at fået aftalen på plads. Ud over at mindske madspild er aftalen også med til at skabe mere bæredygtigt landbrug, hvilket er FN’s verdensmål nr. 12.

Del dette med dit netværk: