På vej: Skærpede krav – svanemærket nybyggeri

Svanemærket har netop sendt skærpede krav til nybyggeri i høring. I forslaget er der især strammet på de krav, der kan være med til at reducere klimabelastningen og fremme den cirkulære økonomi. Svanemærkets nye krav dækker ligeledes EU’s taksonomikriterier for klimaområdet. Og som noget nyt omfatter kriterierne nu også kontorbyggeri.

Interessen for at få certificeret sit nybyggeri med Svanemærket er steget markant i løbet af de seneste år – og det samme er antallet af svanemærkede huse, etageejendomme, skoler og daginstitutioner i hele Norden. Væksten forventes at fortsætte; nu skal det nemlig også være muligt at svanemærke kontorbyggeri: – Jeg er glad for, at det nu også bliver muligt at certificere kontorbyggeri med Svanemærket. Det er en af de muligheder, som markedet længe har efterspurgt. Mange parter – såvel bygherrer som entreprenører – opfører både boligbyggeri og erhvervsbyggeri, og har man gode erfaringer med Svanemærket på boligbyggeri, er der naturligvis en interesse for også at kunne arbejde med certificeringen på kontorbyggeri. Sådan siger Martin Fabiansen, direktør for Miljømærkning Danmark.

Forslaget lægger op til en række stramninger. Særligt når det gælder krav, der kan være med til at fremme den cirkulære økonomi og reducere klimabelastningen: – I de nye krav er der fokus på at minimere byggeaffald og sikre mere recirkulering. Fx er der skærpede krav til affaldssorteringen samt genbrug og genanvendelse af byggematerialer. Samtidig skal bygningen opføres i overensstemmelse med designprincippet for demontering for at sikre, at fremtidig nedtagning, adskillelse og udsortering bliver tænkt ind fra starten af. Også princippet for tilpasning/fleksibilitet i kontor- og uddannelsesbygninger skal følges, så vi sikrer bygninger med lang levetid, forklarer Stinus Kappel Andersen, seniorkonsulent byggeri i Miljømærkning Danmark.

Se hele høringsudkastet til Svanemærkets nye og skærpede kriterier for nybyggeri her.

Del dette med dit netværk:

Skriv en kommentar

avatar