Offentligt-privat forpligtende klimapartnerskab om energi

Ivan Kristian Pedersen er projektleder på det historiske Klimapartnerskab Vejle Nord.

Erhvervslivet i Vejle Nord og Vejle Kommune er nemlig de første i landet til at indgå et forpligtende klimapartnerskab på energiområdet, der skal sikre, at kommunen lever op til klimamålsætningen om 70 procent reduktion af CO2 i 2030 og fuldstændig klimaneutralitet i 2050. I løbet af de næste seks måneder skal partnerskabet komme med nogle konkrete løsninger, der skal motivere virksomhederne til at øge andelen af vedvarende energi og herefter udnytte enhver grøn kilowatt time. Både så det giver mest mulig værdi for samfundet og for den enkelte virksomhed

Vejle Kommune har indgået historisk klimapartnerskab for erhvervslivet. Erhvervslivet i Vejle Nord og Vejle Kommune er de første i landet til at skabe et forpligtende klimapartnerskab på energiområdet, som på den længere bane også har potentiale til at kunne udvides til at omfatte meget mere end blot erhvervslivet.

Sidste år vedtog byrådet i Vejle Kommune en klimaplan, hvor et unikt partnerskab mellem erhvervslivet og kommunen er det helt store omdrejningspunkt, hvis virksomhederne og kommunen skal leve op til den ambitiøse klimamålsætning om 70 procent reduktion af CO2 i 2030 og fuldstændig klimaneutralitet i 2050. Meget tyder på, at partnerskabet er kommet godt fra land i arbejdet med at få det op at stå som et varigt, levende og fremsynet erhvervsnetværk med fokus på klimaaftrykket fra Vejle Nord, ifølge projektleder, Ivan Kristian Pedersen, der er godt i gang med at få endnu flere virksomheder til at engagere sig i partnerskabet. – I de seneste uger har jeg talt med mange virksomheder i Vejle Nord, og fælles for dem alle er heldigvis, at de synes klimapartnerskabet er et godt initiativ, hvor de kan få inspiration, sparring og bud på gode løsninger, siger han.

Partnerskabets første opgave at komme med nogle konkrete og operationelle løsninger, der skal motivere virksomhederne til at øge andelen af vedvarende energi og herefter udnytte enhver grøn kilowatt time. Både så det giver mest mulig værdi for samfundet og for den enkelte virksomhed.

Oveni hatten skal løsningerne selvfølgelig også bidrage til den grønne omstilling og til kommunens klimaambitioner. Men partnerskabet har også en klar målsætning om at blive en rammemodel for lignende partnerskaber, der på længere sigt rækker udover kommunens grænser. – Potentialet i partnerskabet og måden at arbejde på er kæmpestort. På sigt er jeg nemlig ret overbevist om, at det kan udvides til at omfatte alle dele af Vejle Kommune. Hvem ved, måske kan det også blive en model, der kan anvendes med succes i andre kommuner. Og så er der sådan set ikke noget til hinder for, at det også kan eksporteres til andre lande, fortæller Ivan Kristian Pedersen.

Det helt særlige ved Klimapartnerskab Vejle Nord er, at det er en helt ny måde at tænke privat-offentlige partnerskaber på inden for klima- og energiområdet. Virksomhederne er i førersædet og udgangspunktet for arbejdet er derfor deres forretning og hvordan den udvikler sig over tid. – Fordi vi tager udgangspunkt i virksomhederne, bliver det gjort relevant og konkret at kigge ind i, hvad områdets forsyningsbehov er. Både nu og i fremtiden. Og det er et meget væsentligt bidrag til både kommunens og forsyningsvirksomhedernes langsigtede planlægning, mener projektlederen.

Læs videre her:
https://www.greentechcenter.dk/news/blogcat/vejle-kommune-indgar-historisk-klimapartnerskab-for-erhvervslivet-

Del dette med dit netværk: