Hvor går grænsen?

Det handler om trækonstruktioner. Direktør Per Thomas Dahl, CLT Denmark: – Træ vil naturligt få en større og større rolle i forhold til miljødagsordenen, hvor træ som CO2-venligt og fornybart materiale allerede er på banen. Det er således interessant at få indblik i det konstruktionsmæssige muligheder i den bæredygtige arkitektur, som træ skal være med til at føre frem.

International Association of Structures & Architecture er en sammenslutning af forskere og praktikere, der udfordrer grænser for de fysiske strukturer, der anvendes i arkitektur med henblik på anvendelse i byggeri. I juli måned gennemførte denne sammenslutning en konference i Aalborg for et indviet publikum. Målet var øget indblik i og fremme af inspiration om realiseringen af ønsker om  æstetisk tiltalende bygninger og bygningskomponenter. Konferencen handlede om praktisk anvendelse af avancerede strukturer – og havde deltagelse af forskere og praktikere fra hele verden, som her fik lejlighed til at udveksle viden og udfordre de gængse grænser for konstruktioner.

Et konkret eksempel kom fra det danske forskningsprojekt Re:Shuffle fra Aarhus Universitet. Her har man undersøgt de beregningsmæssige arbejdsgange og konstruktionsmetoder, der gør det muligt for praktikere at designe og realisere strukturelt sunde og æstetisk tiltalende bygninger og bygningskomponenter. Og her fik forskerne en håndsrækning fra CLT Denmark A/S til modelbyggeri i certificeret CLT fra bæredygtig skovdrift. – Vi har set en konstruktion skabt af de digitale muligheder og fået viden om de kæmpemæssige muligheder, vi har til rådighed i designprocessen, siger Per Thomas Dahl, direktør i CLT Denmark, som begrunder virksomhedens engagement i det teoretiske arbejde.

Del dette med dit netværk: