Nyt inspirationsmateriale

Det handler om rehabilitering og hvordan mange ældre kan have gavn af et rehabiliteringsforløb, der kan styrke deres funktionsevne og give dem et mere selvstændigt og værdigt liv. Et nyt inspirationsmateriale, beskriver, hvordan kommuner ogprivate leverandører kan samarbejde om forløbene, der skal skubbe gang i offentlige-private partnerskaber.

Selvom ældre i dag generelt har et bedre helbred end tidligere, kan de have behov for et rehabiliteringsforløb, så de kan genvinde eller udvikle deres funktionsevne og dermed også forbedre deres livskvalitet og klare flere af deres gøremål i hverdagen. – Flere kommuner samarbejder med private om rehabiliteringsforløbene, fordi det kan give en række fordele. Først og fremmest for de ældre, der ønsker at gøre brug af deres frie valg og gerne vil have både hjemmehjælpsydelser og hverdagsrehabilitering leveret af den samme private leverandør. Men også for kommunerne, fordi samarbejdet kan være med til at drive innovation og udvikling på området. Usikkerheden om, hvordan man konkret kan tilrettelægge samarbejdet, er imidlertid en barriere for de offentlige-private partnerskaber, siger Sundhedsminister Sophie Løhde.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Rambøll har 40 ud af 63 adspurgte kommuner erfaringer med at inddrage private leverandører i rehabiliteringsforløbene, og kommunerne anslår, at omkring 15 procent af forløbene gennemføres af private. De forholdsvis få forløb, som private står for, skal ses i sammenhæng med, at 46 procent af kommunerne samtidig vurderer, at leverandørerne har kompetencerne til at varetage simple rehabiliteringsforløb. Der er altså potentiale for, at flere kommuner indgår partnerskaber med private leverandører. For at inspirere kommunerne til at indgå samarbejder om rehabiliteringsforløb på ældreområdet med private leverandører, udgiver Sundheds- og Ældreministeriet i dag et nyt inspirationsmateriale, hvori man bl.a. har samlet praktiske erfaringer via innovationspartnerskaber i to udvalgte kommuner. De to kommuner er Struer og Frederiksberg, der begge har indgået partnerskaber med private leverandører om rehabiliteringsforløb og har gode erfaringer på området. På Frederiksberg har man valgt en model, hvor en privat leverandør varetager hele forløb, mens man i Struer har valgt at lade den private leverandør stå for dele af de ældres rehabiliteringsforløb.

Del dette med dit netværk: