BARREN SKAL HÆVES

Barren skal hæves for offentlige indkøb! Der er gode forudsætninger for at have grøn omstilling som kriterium sidestillet med for eksempel pris, når man vælger leverandør.

De offentlige indkøb er særligt vigtige i Danmark, hvor vi har en af verdens største offentlige sektorer. De offentlige indkøb kan præge brancher og være med til at udvikle både en bæredygtig fremtid i Danmark og ruste vores virksomheder til konkurrence internationalt.

Derfor bør vi sætte barren højt og skabe flere offentlige indkøb, hvor virksomhederne får lov at vise og anvende deres grønne løsninger. Det er et stort problem, at offentlige udbud ikke giver virksomheder lov til at konkurrere på den grønne indsats. Flere af de grønne virksomheder fravælger det offentliges udbud, fordi de er uambitiøse,. Sådan skriver direktør i konsulentvirksomheden Fortem Jimmy Holst Rydahl i Altinget debat.

Selvom den grønne omstilling fylder i debatten og på den offentlige dagsorden, er det ikke helt slået igennem i indkøbene, mener Rydahl og fortsætter: For mange udbud lader ikke virksomhederne konkurrere på de grønne krav. Det giver dårlige vilkår for virksomhederne, der gør mest, og det sænker barren for grønne indkøb. Mens størsteparten af de offentlige udbud nævner vigtigheden af miljø- og bæredygtighedshensyn, er det kun i hvert tiende udbud, at virksomhedernes reelle grønne indsats vurderes, når det offentlige vælger leverandører.

Når de offentlige udbud sætter barren for lavt, og dermed vurderer miljøvenlige løsninger med samme vilkår som ikke-miljøvenlige løsninger, skaber de en barriere for den grønne omstilling, slutter Rydahl.

Del dette med dit netværk: