Teknologisk Institut: 26.000 km fjernvarmerør lækker klimagasser

Gamle nedgravede fjernvarmerør med CFC-gasser vil med tiden udlede klimagasser svarende til 40 procent af et års årlig CO2-udledning i Danmark. Det kan et nyt teknologikoncept forhindre, hvis det understøttes af lovgivning og investeringer i opskalering.

Det handler om, at 26.000 km fjernvarmerør lækker klimagasser. Klimamæssigt er gamle fjernvarmerør et problem på grund af deres indhold af gassen CFC. CFC kendes også som freon, som det frem til 1987 var normalt at bruge i isoleringsmaterialet til fjernvarmerør. Det betyder, at der i dag er bundet op imod 4.000 ton CFC-gasser i vores fjernvarme-net alene i Danmark. Over tid siver gassen ud af de gamle fjernvarmerør og ender i atmosfæren, hvor den nedbryder ozonlaget og har en drivhuseffekt, der er 4.000 gange kraftigere end CO2.

Et netop overstået projektsamarbejde mellem Teknologisk Institut, Dan Jord A/S, Eldan Recycling A/S, Stena Recycling A/S og GasDetect ApS har resulteret i udviklingen af et teknologikoncept, der sikrer et stærkt reduceret udslip af CFC-gasser ved opgravning og behandling af gamle fjernvarmerør. Konceptet baner samtidig vej for genanvendelse af de plastbaserede materialer i rørene, hvor man hidtil kun har genanvendt stålet.

Teknologisk Institut vurderer i projektrapporten, der er under udgivelse, at der med det nye koncept kan spares en betragtelig mængde CO2, omkring 28 ton CO2 per ton behandlede fjernvarmerør, hvis man behandler alle opgravede rør og udvinder plastmaterialer til genanvendelse.

EFTERLYSER NY LOVGIVNING. – Vi har i dette projektsamarbejde udviklet et koncept til et oparbejdningsanlæg til at kunne håndtere fjernvarmerør. Det betyder, at vi kan neddele dem og sikre, at den størst mulige andel af plast, skum og stål kan udsorteres til genanvendelse. Så vi er klar til at færdigudvikle processen, hvis der fra politisk side tages initiativer til at gøre noget ved problemet, siger Jan Kjær fra Eldan Recycling.

Stena Recycling peger også på rammevilkårene for behandling af fjernvarmerør. – Måske skulle man skele til reglerne for behandling af kølemøbler, hvor der jo er specifikke krav til sikker destruktion af CFC-indholdet fra såvel kompressor som skum. Hvis det derudover bliver et lovkrav, at man skal fjerne de ældre CFC-holdige rør, så står vi med væsentlig større materialemængder og dermed også langt større plastressourcer, som kan blive behandlet og genanvendt, siger Jacob Kristensen fra Stena Recycling.

Projektet har modtaget støtte fra MUDP under Miljøministeriet og er udført i samarbejde mellem Teknologisk Institut, Dan Jord A/S, Eldan Recycling A/S, Stena Recycling A/S og GasDetect ApS.

Fakta

Genanvendelsespotentialet ved behandling af alle nedgravede fjernvarmerør i Danmark og besparelsen i udledningen af CFC ventes at udgøre:

  • 125.000 ton stål
  • 50.000 ton hård plast
  • 30.000 ton PUR
  • 4.000 ton CFC (svarende til 8 mio. ton CO2)

Indholdet af CFC-gasser i rørene svarer til over 40 procent af et års CO2-udledning i Danmark. Tallet på 40 procent fremkommer ved at sammenholde mængden af CFC-gasser i fjernvarmerørene, som er estimeret til 4000 ton (af typen Freon-11), svarende til 18 mio. tons CO2-ækvivalenter, med Danmarks CO2-udledning, som i 2022 var på 44 mio. ton.

Del dette med dit netværk: