Presset energisektor: Varsom fremfærd!
Forsyningstilsynets analyse og anbefalinger effektiviseringspotentialet i fjernvarmesektoren vækker ikke udelt begejstring i Dansk Fjernvarme ikke. Bliver det til virkelighed, vil fjernvarmen ikke kunne levere, som der er meldt ud, på det danske klimamål i 2030. Sådan lyder skudsmålet fra direktør i fjernvarmeselskabernes brancheforening, Kim Mortensen (foto) om Forsyningstilsynets analyse om effektiviseringspotentialet i fjernvarmesektoren.
Forsyningstilsynets analyse har anvendt samme metode og datagrundlag, som McKinsey brugte for få år siden. Blandt andet peger de på, at der skal indføres indtægtsrammer og benchmark for at indfri et effektiviseringspotentiale på mellem 830 millioner og 1,5 milliarder kroner. – Hvis de mange forsyningsselskaber skal bruge al deres tid og energi på bureaukrati og på at udfylde papirer og skemaer for at tilfredsstille myndighederne, så tager det ressourcer fra det, der er deres kerneopgave, nemlig at levere høj forsyningssikkerhed, billigere varme og grøn omstilling, siger Kim Mortensen til mediet energiwatch.dk
Han peger på, at den nye analyse er den fjerde undersøgelse på seks år, hvor konsulenter har beregnet, hvor meget der kan effektiviseres i sektoren. Kim Mortensen efterlyser i stedet en debat om, hvilke virkemidler, der kan sikre mere effektive selskaber, der samtidig kan levere den grønne omstilling.
Dansk Fjernvarme har for nylig præsenteret sit eget bud på, hvordan en regulering kan se ud, så fjernvarmesektoren i 2030 er 100 procent grøn.
Også viceadm. direktør i Dansk Energi, Anders Stouge maner til varsom fremfærd. Han siger til EnergiWatch: Forsyningstilsynets analyse af effektiviseringskrav til forsyningssektoren er baseret på historiske data. Og det er at gamble med de fremtidige leverancer. – 70 procents-målsætningen betyder, at der skal investeres betydeligt for at servicere den forventede elektrificering af Danmark, og tilsvarende skal fjernvarme omlægges til vedvarende energi. Energikunderne skal kunne føle sig trygge ved forsyningssektorens fremtidige leverancer, og det skal vi ikke gamble med ved at forsøge at pålægge effektiviseringskrav fra fortiden, siger Anders Stouge.