GRØNT FYRTÅRNSPROJEKT

Folketinget har indgået aftale om etablering af en ny energiø i Nordsøen. Den kunstige ø 80 kilometer ude i Nordsøen bliver det største anlægsprojekt nogensinde i Danmark. PRIS: 210 milliarder kroner. – Med den her beslutning sætter vi rammerne for et afgørende fyrtårnsprojekt i den grønne omstilling, siger klimaminister Dan Jørgensen (S) i pressemeddelelse fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

KUNSTIG Ø. Energiøen – en kunstig ø, skal samle og fordele strøm fra de omkringliggende havvindparker. Den præcise udformning af øen er endnu ikke fastlagt. Men den forventes i første omgang at få en størrelse, der svarer til 18 fodboldbaner. Med den størrelse vil øen have kapacitet til at dække tre millioner husstandes strømforbrug. På sigt skal kapaciteten kunne udvides fra tre til ti gigawatt, hvilket er nok til at forsyne ti millioner husstande med strøm. Når øen udvides, vil den “som minimum” blive på et areal svarende til 64 fodboldbaner, oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Ud over øen i Nordsøen er det også besluttet at opføre en energi-ø på to gigawatt i Østersøen. Her vil Bornholm fungere som selve energiøen med havvindmølleparker tilkoblet. Når energiøerne er fuldt udbygget, vil der være installeret syv gange så meget havvindkapacitet som i dag. De konkrete rammer om ejerskabet skal nu fastlægges, så udbudsprocessen kan igangsættes og øerne realiseres hurtigst muligt. Bag aftalen om energien står regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative, Liberal Alliance og Alternativet. /ritzau/

Del dette med dit netværk:

Skriv en kommentar

avatar