Ørsted og Dansk Energi: Klimaløsning for DKK 5000 pr hustand pr år
”Vi skal i gang nu, hvis vi skal nå i mål,« skriver Energi- og forsyningssektorens klimapartnerskab i sin 134 siders rapport om, hvordan klimamålet om 70 procents reduktion af CO2-udledningerne i 2030 skal sikres. Det fortæller Information om det indspil, der netop er offentliggjort.
Den gode nyhed i rapporten er, at det kan lade sig gøre at nå målet og det på en måde, så den gennemsnitlige danske husstand i 2030 bruger en mindre andel af sit budget på energi end i dag, mener klimapartnerskabet.
– Vi ved nu, at en gennemgribende grøn omstilling kan lade sig gøre uden at gå på kompromis med vores fundamentale velstand og det samfund, vi kender, hedder det i rapporten fra partnerskabet, der har haft Ørsteds CEO Henrik Poulsen som formand samt direktører fra blandt andet vindbranchen, elsektoren og olieindustrien som medlemmer.
Rapporten fra energi- og forsyningssektoren viser, hvordan sektoren kan reducere sine CO2udledninger med hele 95 procent i 2030. Det kræver, at dagens elproduktion fra havvindmøller seksdobles, hvilket svarer til, at halvdelen af Danmarks elektricitet i 2030 kommer fra havvind.
På land skal der ifølge anbefalingerne nedtages et meget stort antal ældre, mindre møller og samtidig opføres 1.100 nye for at muliggøre en fordoblet elproduktion fra møllerne på land. Solcellerne, der i dag spiller en mindre rolle i elforsyningen, skal i 2030 nå en tidoblet elproduktion. Samtidig skal produktionen af biogas, der primært kan erstatte den fossile naturgas, tredobles frem til 2030.
Den kontroversielle biomasse i form af træflis, træpiller, brænde og halm, som i dag i stort omfang har erstattet fossile brændsler i kraftværker og varmeværker, skal ifølge anbefalingerne reduceres en smule i 2030, men vil dog stadig være den største enkeltkilde i forsyningssystemet til den tid.
– Den samlede meromkostning for samfundet opgøres til cirka 15 milliarder kroner i 2030. Det svarer til ca. 5.000 kr. om året pr. husstand, vurderer partnerskabet.
Det skal imidlertid sammenholdes med, at den danske økonomi i 2030 forventes at være vokset med 350 milliarder kroner siden 2019, og at den gennemsnitlige husstandsindkomst over de næste ti år ventes at stige med 90.000 kroner.