Foregangskommuner med vilje viser vej

Dengang i 00’erne, da mine børn var børn, skulle man være specialist for at finde frem til det legetøj, der var fri for uønsket kemi, og for at vide, hvad man i det hele taget skulle undgå for at passe bedst på sine børn. Det er heldigvis ved at ændre sig, bl.a. takket være grønne foregangskommuner, der vægter svanemærket legetøj højt.

Blogindlæg af Rikke Dreyer

Vuggestuer, børnehaver og fritidshjem har selvfølgelig ansvaret for det enkelte barn, mens det opholder sig i institutionen. Det gælder også ansvaret for, at barnet ikke udsættes unødigt for uønsket kemi i fx legetøj, der som alle andre produkter indeholder kemiske stoffer, hvoraf nogle kan være sundhedsskadelige.

For eksempel viste ny forskning fra bl.a. DTU tidligere i år, at mere end 100 kemikalier, der bruges i plastlegetøj, kan være sundhedsskadelige for børn. Også flere andre undersøgelser har vakt opmærksomhed: Sidste år viste en undersøgelse, at legetøj fremstillet af visse typer genanvendt plast indeholder stoffer, der er sundhedsskadelige. Desuden har der de seneste år været flere eksempler på legetøj, som er blevet trukket tilbage fra butikkerne, fordi det indeholdt skadelige kemikalier.

Der er således grund til at tage legen alvorligt. For børn er i tæt kontakt med legetøjet – og de er særligt sårbare over for kemiske stoffer.  Flere og flere kommuner kigger da også efter Svanemærket, når de går i udbud med aftaler på legetøj. I legetøj udelukker Svanemærket bl.a. stoffer, der kan fremkalde kræft, skade arveanlæg eller skade vores reproduktionsevne – og ligeledes tungmetaller, parfume, nanopartikler, ftalater samt bisphenol A, B, F, S og AF.

Flere kommuner efterspørger svanemærket legetøj

Netop de skrappe kemikaliekrav og den uafhængige tredjepartscertificering er nok en del af grunden til, at flere kommuner efterspørger svanemærket legetøj. Dertil kommer, at Svanemærket gør det enormt nemt for kommunens bestillere ude i institutionerne – for hele 94 % af danskerne kender Svanemærket.

Københavns Kommune gik forrest og indledte allerede i 2018 en dialog med markedet for at få mere miljømærket legetøj til kommunens institutioner. Det førte i 2019 til et udbud af legetøj med en sortimentsliste med krav om minimum 44 stykker miljømærket legetøj; dvs. legetøj certificeret med Svanemærket eller tilsvarende.

For at gøre det ekstra attraktivt for markedet at omstille sig til at kunne levere miljømærket legetøj, udsendte Københavns Kommune i forbindelse med markedsdialogen og i samarbejde med POGI (Partnerskab for Grønne Offentlige Indkøb) en såkaldt interessetilkendegivelse til alle landets kommuner, hvor de uforpligtende kunne tilkendegive, at de også ønsker mere miljømærket legetøj. I alt 36 kommuner underskrev i 2018 denne interessetilkendegivelse.

Der er stadig et stykke vej, til vi har et fuldt sortiment af svanemærket legetøj til landets daginstitutioner. Men heldigvis kommer der løbende nye produkter til. Og vi kan se, at det flytter markedet i retning af flere svanemærkede produkter, når der gennemføres udbud, hvor leverandører, der kan tilbyde svanemærkede produkter, opnår en konkurrencefordel.

Nyt udbud førte til attraktiv grøn rammeaftale

Et af de udbud, der senest har være med til at skubbe på markedet, er gennemført af Bornholms Regionskommune på vegne af 13 kommuner i Indkøbsfællesskab Nordsjælland (IN).

Her var de godt klar over, at ikke alle aktører på markedet er lige langt fremme. Derfor blev der ikke stillet mindstekrav om fx svanemærkede produkter. I stedet valgte man at give præference til de leverandører, som havde det største udvalg af miljømærkede produkter, og som samtidig gav den største rabat på hele sortimentet.

Aftalen blev tildelt de to leverandører, som havde den laveste evalueringstekniske pris ud fra en varekurv indeholdende et repræsentativt udsnit af kommunernes historiske køb. Hvis det tilbudte sammenlignelige produkt var miljømærket, udløste det en stor rabat på listeprisen. På den måde fik tilbudsgivere, der tilbød mange miljømærkede produkter, en konkurrencemæssig fordel.

Udbuddet resulterede i en attraktiv rammeaftale med mere end 375 mærkede produkter – dvs. varer der er mærket med Svanemærket, FSC eller andre mærker. Heraf er de 148 svanemærkede. At det er lykkedes at få så mange svanemærkede produkter på aftalen skyldes, at branchen har lyttet til krav fra markedet, så der i dag er et større og bredere sortiment af miljømærkede produkter, end da Københavns Kommune gennemførte deres udbud i 2019. I dag dækker sortimentet både plastlegetøj til fx sandkassen, trælegetøj og cykler m.m.

Det store sortiment af miljømærkede produkter er vigtigt for institutionerne, der ønsker at have meget at vælge i mellem. Derfor er der også åbnet mulighed for at udvide sortimentet med yderligere miljømærkede produkter i løbet af kontraktperioden. Og der er indsat kontraktvilkår, som sikrer, at leverandørerne på aftalen fastholder sortimentet af miljømærkede produkter. Der er dog fortsat mange af institutionerne, der også ser på pengepungen, når de køber ind. Og derfor var det vigtigt, at aftalen og rabatten gælder hele leverandørens sortiment af inde- og udelegetøj.

Samarbejde betaler sig

Eksemplet viser, at når mange kommuner går sammen om at efterspørge miljømærkede varer, så er det i praksis muligt at rykke markedet i en grønnere retning til gavn for miljøet – og i dette eksempel med legetøj – også til gavn for børns sundhed. Og det gælder både, når de er i daginstitution, og når de er hjemme. For når kommunernes krav om svanemærket legetøj rykker markedet, giver det nemlig også forældre, bedsteforældre og andre, der indkøber legetøj til børn, flere svanemærkede produkter at vælge imellem.

Svanemærkets krav til legetøj er netop blevet strammet. Det betyder bl.a. skærpede krav til kemikalier og skærpede miljøkrav til materialer, der er med til at fremme den cirkulære økonomi. Det kan du læse mere om her https://www.ecolabel.dk/da/aktuelt/nyheder/2021/8/svanemaerket-skaerper-kravene-til-legetoej?&SNSubscribed=true&utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3.

Præsentation

Rikke Dreyer skriver om tendenser og aktuelle initiativer inden for bæredygtige indkøb på udbudsmedia.dk

Læs mere om Rikke Dreyer

Del dette med dit netværk: