Mens vi venter på nye kendelser…

Thomas Thorup Larsen, Partner, Bird & Bird har fokus på:
Årsberetning 2023 fra Klagenævnet for Udbud

Siden sommerferien har Klagenævnet for Udbud ikke offentliggjort mange nye kendelser. Dette betyder dog ikke nødvendigvis, at antallet af klager er faldet. Det kan også være et tegn på, at flere sager stadig er under behandling, hvor opsættende virkning (fumus) ikke afslutter sagen, og skriftvekslingen fortsætter med henblik på en endelig materiel afgørelse.

I ventetiden er det oplagt at dykke ned i Klagenævnets årsberetning for 2023, som blev udgivet i løbet af sommeren.

Højdepunkter fra årsberetningen. Selv for dem, der ikke er specielt passioneret omkring aktindsigt, er det værdifuldt at få en opdatering på praksis inden for dette område. Årsberetningen opsummerer essensen af 9 sager om aktindsigt efter offentlighedsloven, som klagenævnet har behandlet i 2023.

Her er nogle af de mest interessante sager:

  • Et sjældent afslag på aktindsigt i tilbudspriser, begrundet i et snarligt genudbud og hensynet til det offentliges økonomiske interesser.
  • Fortolkning af den relativt nye bestemmelse i udbudslovens § 5a.
  • Spørgsmålet om aktindsigt i klageskrifter fremsendt til Klagenævnet for Udbud.

OVERBLIK. Det er i sagens natur altid interessant at få genopfrisket selve den udbudsretlige praksis fra 2023, og har man ikke allerede en sådan adgang, kan man her ganske gratis få et overblik over, hvilke områder de seneste kendelser vedrører.

For disse har klagenævnet selv foretaget en vurdering af, hvilke kendelser der her må anses som de mest interessante fra de forgange år fordelt på bl.a. unormalt lave tilbud, evaluering og indhentelse af yderligere oplysninger.

Af interesse er også årsberetningens korte gennemgang af årets by- og landsretsdomme, som opretholder eller ændrer klagenævnets tidligere afgørelser.

Status på klagesager i Danmark. Et afsluttende afsnit giver et klart overblik over udviklingen i klagesager, deres afgørelser og sagsbehandlingstider. Det er værd at bemærke, at antallet af klagesager i 2023 fortsat er på et historisk lavt niveau – det laveste i 15 år.

Det lave antal klager kan tyde på, at virksomhederne er blevet mere selektive i deres beslutning om at klage. Men selvom antallet af klager er faldet, har klagernes succesrate ikke ændret sig væsentligt. Som de tidligere år ligger andelen af sager, hvor klager får medhold (uden at medregne fumus-kendelser), på omkring 35-37%, blot fordelt på færre sager.

Når det kommer til fumus-kendelser, er der i 2023 alene fundet fumus i 4 ud af 27 sager. Det positive er, at disse fumus-kendelser i 15 tilfælde blev taget til efterretning hos de klagende, der derfor tilbagekaldte deres klager tilbage efter kendelsen. I de 4 sager, hvor klagenævnet fandt fumus, blev dette ligeledes taget til efterretning hos ordregiverne, idet de alle annullerede de påklagede tildelingsbeslutninger eller det bagvedliggende udbud.

Thomas Thorup Larsen, Partner, Bird & Bird

Del dette med dit netværk: