Radikale og Dansk Erhverv: Bindende reduktionsmål for CO₂ på offentlige indkøb
Offentlige indkøb sætter større klimaaftryk, derfor skal vi have bindende CO₂-reduktionsmål | Information – Indlæg i Information – skrevet af Samira Nawa finans- og Morten Jung klimaordfører for De Radikale og branchedirektør i Dansk Erhverv
Den 1. august var det Earth Overshoot Day 2024, som indikerer, at naturens budget for året er opbrugt. Datoen falder foruroligende tidligt, og der er brug for klimahandling alle tænkelige steder. Det gælder også det store klimaaftryk fra det offentlige indkøb.
Siden 2019 er klimaaftrykket fra offentlige indkøb steget med 12 procent, og det forventes, at klimaaftrykket herfra i 2030 vil ligge over niveauet i 2019. Det viser en rapport fra Energistyrelsen og Økonomistyrelsen.
Hvis landet med de grønne bøge skal leve op til sine grønne målsætninger, skal vi understøtte indfrielsen med et bindende CO₂-reduktionsmål for offentlige indkøb.
Danmark har vedtaget en målsætning om at reducere CO₂-udledningen med 70 procent i 2030. Om under et halvt år skriver kalenderen 2025. Så vi har travlt. Der er dog et stort og uindfriet potentiale i offentligt indkøb. Det offentlige køber nemlig ind for knap 448 milliarder kroner om året hos private, og ved at sætte et bindende reduktionsmål for CO₂ på offentlige indkøb kan vi understøtte de grønne ambitioner.
Arbejdet er faktisk allerede i gang: Danske Regioner har lanceret en strategi, der skal reducere CO₂-udledningen for hospitalernes indkøb hos private, og Københavns Kommune arbejder med at reducere CO₂-udledningen fra leverandørernes køretøjer ved at stille krav om, at de skal være emissionsfrie.
Når det offentlige efterspørger mere bæredygtige løsninger, får virksomhederne tryghed for deres investeringer. Hvis virksomhederne ved, at der er en hjemlig efterspørgsel på grønne løsninger, øges incitamentet til mere forskning og udvikling i bæredygtighed. Hjemmemarkedet udgør et uvurderligt udstillingsvindue for danske virksomheder og dermed et potentielt springbræt til udenlandske markeder.
Hvis vi som et lille land i en stor verden kan være med til at anvise en bæredygtig vej med nye løsninger skabt i et offentlig-privat samarbejde, drager resten af verden også fordel af det, og Danmark får indtægter til at fremme de bæredygtige løsninger yderligere.
En bæredygtig samfundsudvikling kommer ikke af sig selv, men ved at bruge handlekraften. Derfor skal vi proaktivt bane vejen for, at de rette rammer også er til stede. Det vil både komme Danmarks konkurrenceevne og klimaet til gode, og det kan vi som erhvervsorganisation og som grønt parti kun hylde.