Uklog klimabeslutning?
KL’s såkaldte dødsliste over affaldsforbrændingsanlæg, der skal lukkes, skaber nu fornyet debat om, hvorvidt regeringens aftale med Folketinget om at reducere den danske affaldskapacitet overhovedet opnår den tilsigtede klimagevinst, skriver Dagbladet Information i en længere artikel. Aftalen skal reducere med 0,5 millioner ton CO2 frem mod 2030. Nu går KLs næstformand, borgmester Martin Damm også selv i rette med “dødslisten”.
Tænketanken Concito advarer om, at den politiske aftale og KLs indsatsplan ender med at gøre med skade end gavn for klimaet. Ved at nedbringe kapaciteten skal en række af de kommunale fjernvarmeforsyninger erstatte affaldsvarmen med en anden varmekilde, og her vil det mest sandsynligt blive træbaseret biomasse, der vil blive erstatningen, hvilket ikke kan betragtes som en klimagevinst, hvis man spørger Concito.
Samtidig er en række af de kommuner og borgmestre med andele i affaldsforbrændingsanlæg, der ifølge KL’s listede anbefalinger skal lukke, også gået på barrikaderne mod anbefalingerne. Venstre-borgmesteren i Solrød Kommune og bestyrelsesformand i ARGO i Roskilde, Niels Hörup anfører, at ARGO er landets tredjestørste anlæg, der samtidig er et af de nyeste og derfor og mest miljøvenlige og omkostningseffektive til produktion af fjernvarme.
Han forstår ingenlunde KL’s beslutning om at indstille lukningen af ARGO og erklærer sig selv for “rystet”. – Vi har landets tredjenyeste anlæg. Vores nye ovnlinje har kun været i drift siden 2013, den er bygget med den nyeste teknologi, rigtig høj energiudnyttelse og bedste efterlevelse af miljøkrav. Så at lukke et sådant anlæg allerede i 2026 er samfundsmæssigt et kæmpe ressourcespild, siger han.
Hos Greenpeace er man dog ikke helt på linje med kritikerne.En for stor affaldsforbrænding er ikke svaret, lyder kritikken. – Der er en risiko for, at aftalen – i stedet for at sikre en klimagevinst – gør mere skade end gavn, siger klimaanalytiker i Concito, Tobias Johan Sørensen iflg Altinget – hvor også KLs næstformand har et skarpt synspunkt:
Advarslerne kommer efter KL selv har påtaget sig det beskidte arbejde med at lave listen over anlæg – i folkemunde kaldt ‘dødslisten’ – der skal lukkes, for at leve op til aftalen. – Når man vil gå så hurtigt ned i kapacitet, som forligspartierne lægger op til, så får det også konsekvenser for nogle ret nye anlæg, som er både energi- og miljørigtige nok, siger KL’s næstformand, Martin Damm (V), der også er borgmester i Kalundborg Kommune.