Odense: Kulstop `22
I Odense kalder de det ”Kulstop 22”. Fjernvarme Fyn dropper kullene fra 2022 – og overgår i hiustorien som et af de sidste kulfyrede kraftværker i Danmark. Det vil kunne aflæses i det samlede danske CO2-regnskab. Fjernvarmekunderne får en lidt højere varmeregning, lyder udmeldingen.
KVANTESPRING – Det her er et kvantespring for Odense og et stort spring for Danmark. Det er vi glade for og stolte af, fremhæver Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) IFLG Fyns.dk, da den kulfri beslutning blev præsenteret på et pressemøde for foden af kulanlæggets høje skorsten.
Borgmesteren fortsætter: Det betyder, at vi med én beslutning fjerner knap 1% af hele Danmarks udledning af Co2. Og samtidig bringer Odense tæt på en samlet reduktion på 70%. Nu har vi en reel mulighed for blive klimaneutral senest i 2030. Da jeg i september 2018 for første gang udtalte, at jeg synes, at vi skulle udfase kul senest i 2025 – 5 år før det nationale mål – var der ikke mange, der troede på, at det kunne lade sig gøre allerede i 2022.
PRISAFTALE Rahbæk Juel: Det har kun kunnet ske, fordi Odense Byråd har været modige og ambitiøse. Og fordi vi er begavet med dygtige politikere, embedsmænd og fagfolk, der har fundet frem til det rette mix af teknologier, der kan erstatte kul. Derfor er det lykkedes at lave en kæmpe grøn omstilling med minimal påvirkning af prisen, der kun forventes at stige mellem 3-6% for private og erhverv. Han oplyser også, at for gartnerierne er der indgået en 10-årlig prisaftale, der sikre stabilitet. Det betyder også, at de fynske gartneriprodukter allerede i 2022 kan forsynes med et grønt stempel. Det kan være med til at fremtidssikre og udvikle gartnerierne og de tusinder direkte og indirekte arbejdspladser, branchen skaber. Dermed har vi sikret, en social og økonomisk balance i vores grønne omstilling.