Rådet for Bæredygtigt Byggeri, nyt navn
Nu skifter bygge- og ejendomsbranchens største grønne NGO navn til Rådet for Bæredygtigt Byggeri. – Vores navneskifte markerer, at vores organisation og hele branchen er et nyt sted. Vi behøver ikke længere bruge vores energi på at overbevise om bæredygtighed er vejen frem. Det er heldigvis blevet en præmis for den videre udvikling af vores samfund. Tiden er kommet til at accelerere den bæredygtige omstilling, og det skal gå stærkt. Er man som virksomhed ikke klar, er det ved at være sidste udkald, siger Mette Qvist, direktør for Rådet for Bæredygtigt Byggeri
Medlemsorganisationen blev grundlagt tilbage i 2010 med formålet at skabe et fælles sprog for bæredygtighed i byggeriet. Bæredygtighedscertificeringen DGNB, som beskriver niveauet af bæredygtighed i et byggeri, byområde eller en eksisterende bygning, blev af byggebranchen valgt som rammen for dokumenteret bæredygtighed i Danmark.
I dag har DGNB vundet stort indpas i den danske bygge- og ejendomsbranche, ligesom den fortsat vil være helt central i Rådet for Bæredygtigt Byggeris arbejde. En del af organisationens gearskifte er samtidig et nyt og styrket fokus på politisk interessevaretagelse, EU-taksonomi, konferencer, partnerskaber og videndeling. Vores formål er fortsat det samme: at fremme bæredygtighed i bygge- og ejendomsbranchen og i byudvikling.
De senere år er forskningen blevet mere og mere tydelig på det konkrete mål for bæredygtighed i byggeriet. Vi har i dag et godt overblik over de planetære grænser, doughnutøkonomien og sidste sommer udkom Reduction Roadmap med en køreplan for, hvor langt ned klimapåvirkningen fra byggeriet skal. Det tegner alt sammen et billede af, at der er rigtig lang vej endnu, og at udviklingen går alt for langsomt.
Ved årsskiftet blev CO2-kravet for DGNB til nye bygninger strammet markant, og for nylig blev udmærkelsen DGNB Planet udgivet, som netop tager udgangspunkt i de planetære grænser. – Da vi blev grundlagt, manglede branchen viden, materialer, erfaringer og meget mere for at arbejde med bæredygtighed. Derfor har vi sammen med vores medlemmer etableret certificeringsordningen DGNB med specifikke helhedsorienterede krav til den bæredygtige omstilling. Og nu melder flertallet af medlemmerne sig klar til at rykke videre. De ønsker mere ambitiøse mål og værktøjer, siger Mette Qvist, direktør for Rådet for Bæredygtigt Byggeri.
Rådet for Bæredygtigt Byggeri er i dag omkring 50 medarbejdere. For blot to år siden, bestod organisationen af 10 personer. Faglighederne spænder mellem alt fra arkitekter og ingeniører til statskundskabere og økonomer. På samme måde er antallet af tilmeldinger for at få sin bygning DGNB-certificeret steget ekspotentielt de senere år.