Indkøbsmål for tekstiler
Udbudskonsulent Natascha Mehlin Lund Hansen fra Frederiksberg Kommune (foto nedenfor) har været med i den arbejdsgruppe, som har udviklet indkøbsmålet for tekstiler – og hun glæder sig over det nye mål: – Som udbudskonsulent givet det en yderligere kvalificering af mulighederne for at indarbejde det grønne i udbuddet, at der i indkøbsmålet også er anbefalinger og eksempler på udbudstekst og tildelingskriterier. Derfor synes jeg, at det nye indkøbsmål for tekstiler er et paradigmeskifte for POGI’s indkøbsmål, som førhen kun har fokuseret på krav. Noget vi bør gøre endnu mere i udvikling og revidering af indkøbsmål fremover.
Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb (POGI) har netop vedtaget nyt indkøbsmål for tekstiler. Indkøbskriterierne i det nye mål har fokus på at gøre miljøbelastningen mindre i hele produktets livscyklus – og derfor er det centrale krav, at Svanemærket og EU-Blomsten skal bruges som minimumskrav, tildelingskriterium eller konkurrenceparameter, hvis der er produkter på markedet.
POGI’s nye indkøbsmål for tekstiler er formuleret på en måde, der skal gøre dem nemme for indkøberne at tage miljøhensyn i udbud. At det er lykkedes skyldes ifølge formand for POGI og økonomichef i Gladsaxe Kommune Nanna Krog-Meyer ikke mindst det gode samarbejde med leverandører fra tekstilbranchen, som har givet uvurderlige input til, hvordan indkøbsmålene kan implementeres i praksis. – Det er leverandørerne, der har fingeren på pulsen. Virksomhederne kan i mange tilfælde foreslå løsninger, som de offentlige indkøbere ikke nødvendig er opmærksomme på findes. Vi vil bestemt bruge samme tilgang i det kommende arbejde med indkøbsmål på IT og transport, siger Nanna Krog-Meyer.
Tekstiler er et nyt produktområde for POGI. Det nye indkøbsmål gælder for linned og håndklæder, arbejdstøj for både sundheds-, køkken-, kantine- og rengøringspersonale og ansatte i Park og vej samt for måtter. Det koster mange ressourcer at producere tekstiler, og med det nye indkøbsmål er POGI med til at skabe en bevægelse hen imod et klogere forbrug af tekstiler. Det indebærer blandt andet, at tekstilernes levetid forlænges, så mængden af nyproducerede tekstiler bliver mindre.
Det centrale krav er, at miljømærker skal bruges som minimumskrav, tildelingskriterium eller konkurrenceparameter, hvis der er produkter på markedet, som dokumenterbart lever op til kriterierne for de officielle mærker Svanemærket og EU-Blomsten – eller alternativt det private mærke OEKO-TEX, hvis der ikke findes produkter med de officielle miljømærker. Desuden har indkøbsmålet krav til fibre og antal fibertyper i nyproducerede tekstiler. Indkøbsmålet indeholder også en række anbefalinger til at sikre længere levetid for tekstiler, emner til markedsdialog samt løbende dialog med ens leverandører om at fremme genbrug og minimere spild.