Bleer i massevis – og med rabat
De regionale hospitaler og institutioner bruger læssevis af bleer, så hvad er mere naturligt end at sikre sig mængderabat? 15 millioner bleer lød ordren på ved sidste udbud – og de mange bleer gav en samlet rabat på 2,3 millioner kroner.
Hospitaler er store enheder, og køber ind for mange penge:
”Vi har ofte den store tegnebog fremme, men vi sikrer os, at den ikke bliver lænset fuldstændig for pengesedler ved at få så store mængderabatter som muligt”, siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose.
Eksemplet med de store stakke bleer til indlagte voksne på hospitaler og regionale institutioner er bare ét af de mange fællesudbud, som RFI, Regionernes Fælles Indkøb, kan berette om. Udbuddene gælder alt fra nye strålekanoner, udstyr til behandling med ultralyd og flytning i forbindelse med, at de mange nye hospitalsbyggerier bliver taget i brug.
Samlet set har regionerne siden 2010 opnået indkøbsbesparelser på 1,89 milliarder kroner. Besparelserne skyldes både de store mængder, elektroniske udbud, der ikke kræver megen administration, og at leverandørerne ofte kun skal køre varerne nogle få steder hen, så transportudgifterne er lave. I modsætning til de 98 kommuner har de fem regioner ikke brug for, at varerne bliver afleveret nær så mange steder.
Regionerne køber hvert år mere og mere ind i fællesskab, og målet er fælles udbud for 2 milliarder kroner i perioden 2015-20. Ved indgangen til i år var der købt ind for 1,3 milliarder kroner i fællesskab.
”Vi arbejder hele tiden på at nå i mål i 2020, og indtil videre er jeg tilfreds med indsatsen”, siger Stephanie Lose. Hun understreger dog, at besparelserne ikke betyder, at der er ekstra midler til nye tiltag:
”Rabatterne er derimod med til at holde regionernes samlede udgifter til indkøb nogenlunde i ro på trods af ekstra indkøb af f.eks udstyr og teknologi, som er nødvendigt i takt med den stigende aktivitet i sundhedsvæsenet”
”Målet er fortsat at opnå besparelser, men vi har selvfølgelig i første omgang høstet de frugter der hænger lavest”, tilføjer formanden for Danske Regioner.
Figuren viser, at det samlede indkøb har svinget (rød kurve) og i dag ligger på niveau med udgangspunktet i 2009 trods stigende aktivitet i sundhedsvæsenet. Det har bl.a. kunnet lade sig gøre i kraft af mere fælles indkøb og større rabatter.