A-kraft debat – myter aflives!
Danmark skal investere massivt i energisektoren for at nå i klimamål – men IKKE i A-kraft.
Sådan skriver adm. direktør Lars Aagaard, Dansk Energi i en kommentar til den aktuelt genoplivede debat om A-kraft eller ej. – A-kraftanlæg er er ekstremt dyre at bygge og vedligeholde. Hvis deres økonomi bare tilnærmelsesvis skal hænge sammen, skal anlæggene producere konstant. Selvom værker kan skrue op og ned for produktionen, kan de ikke gøre det hurtigt nok til at passe ind i et elsystem domineret af vind- og solenergi, lyder det fra Aagaard, der fortsætter: – Jeg er bekymret for debatten i øjeblikket. Flere omtaler fejlagtigt atomkraft som en let løsning på klimakrisen, og debatten skøjter alt for let hen over de udfordringer, der følger med energiformen.
Aagaard: – Naturligvis skal vi gå fordomsfrit til alle redskaber, som kan hjælpe med at løse klimakrisen. Det indebærer også et åbent sind, hvis der i fremtiden kommer større gennembrud i udviklingen af A-kraft. Jeg stikker hånden i en hvepserede. Heldigvis ikke alene. Sammen med Brian Vad Mathiesen afliver jeg i Jyllands-Posten en sejlivet myte, der har fået kunstigt åndedræt – at atomkraft er en mulighed i DK: https://lnkd.in/erW3R7wE
Men inden sværmen af atomkraft-tilhængere rejser sig, så lad mig slå én ting fast. Lige nu er A-kraftværkerne i Europa med til at sikre, at den samlede europæiske elforsyning hænger sammen. Så de lande, der har brugt milliarder på A-kraftværker, skal ikke at skynde sig med udfasningen. Så længe de er sikre og koster mindre end ny vedvarende energi. Også fordi alternativet nogle steder er kul og gas. Men det betyder ikke – som i: slet ikke – at der skal investeres i A-kraft i DK. Vi har potentialet, evnerne og den industri, der skal til for at sikre udbygning med vind og sol, som udmærker sig ved at producere el til priser langt under A-kraft – også når vi tager højde for drift, vedligehold og levetider af anlæg. Dertil har atomkraft nogle egenskaber, der passer dårligt med vores elsystem. Det mismatch vokser kun i fremtiden. A-kraftanlæg er er ekstremt dyre at bygge og vedligeholde. Hvis deres økonomi bare tilnærmelsesvis skal hænge sammen, skal anlæggene producere konstant. Selvom værker kan skrue op og ned for produktionen, kan de ikke gøre det hurtigt nok til at passe ind i et elsystem domineret af vind- og solenergi. Jeg er bekymret for debatten i øjeblikket. Flere omtaler fejlagtigt atomkraft som en let løsning på klimakrisen, og debatten skøjter alt for let hen over de udfordringer, der følger med energiformen, skriver Dansk Energis direktør.