Tvivl om milliard IT-indkøb

Version2: Nyt system til 1,1 milliarder er ikke meget bedre end EFI

Skatteministeriet er ved at udvikle et nyt it-system til gældsinddrivelse. Det kan stort set det samme som det dødsdømte EFI – som modsat manges opfattelse faktisk anvendes af Skat i dag. Det skriver Version2.

Et helt nyt it-system skal inddrive gæld fra borgere og virksomheder til det offentlige i stedet for det skandaleramte EFI, som skatteminister Karsten Lauritzen (V) stoppede i september 2015.

Det nye system udvikles helt fra bunden af it-selskabet Netcompany for Skatteministeriet og er budgetteret til 1,1 milliarder kroner. Men på papiret kan det teknisk ikke mere end det omstridte EFI-system, der løb op i 700 millioner kroner. Det viser en gennemgang af udbudsmaterialet foretaget af Ingeniøren, som efterfølgende er blevet bekræftet af kilder i bl.a. Skatteministeriet.

Ifølge Søren Lauesen, der er professor ved IT-Universitetet, er der ‘umiddelbart ikke nogen forskel på, hvad der står i det udbud, og hvad EFI kan i forvejen’. – Så der er andre årsager til, at man vælger at bygge et helt nyt system, siger han og understreger, at han udtaler sig på egne vegne.

Lukningen af det 700 millioner kroner dyre EFI, der er udviklet af it-selskabet KMD, skete, efter at Kammeradvokaten havde påpeget, at systemets forvaltning af lønindeholdelse var ulovlig.

Men Søren Lauesen mener, at man i stedet kunne have ændret lovgrundlaget, så EFI kunne forvalte lønindeholdelse lovligt. Og herefter gennemføre de nødvendige ændringer i EFI. Sådanne lovændringer er i øvrigt også nødvendige for at få EFI’s afløser til at lave lønindeholdelse, påpeger professoren: – Det virker som spild af penge, at man ikke fik lovliggjort det gamle EFI, så det automatisk kunne inddrive gæld, mens man ventede på det nye. KMD siger, at det var muligt.

Situationen er i dag, at EFI – trods dødsdommen i 2015 – anvendes af over 1.600 medarbejdere i Skat og andre myndigheder. Omkring 80 flere, end før Skatteministeriet i 2015 valgte at standse ‘alle automatiserede inddrivelsesskridt via EFI’, som skatteministeren kaldte det. Ifølge et skøn fra KMD bruges over halvdelen af det oprindelige EFI-system stadig, sågar med automatiserede processer.

Læs videre: https://www.version2.dk/artikel/nyt-system-11-milliarder-ikke-meget-bedre-end-efi-1077567?utm_source=nyhedsbrev&utm_medium=email&utm_campaign=v2daglig&cx_newsletter=v2daglig&cx_newsletterid=1076604&utm_source=ING+V2+Common&utm_campaign=f3f7ba4322-EMAIL_CAMPAIGN_2017_06_16&utm_medium=email&utm_term=0_e43d1267b1-f3f7ba4322-49369757

Del dette med dit netværk: