Tendens: Færre opgaver konkurrenceudsættes
Dansk Erhverv: Offentlig hjemtagning vil mindske det økonomiske råderum
Det økonomiske råderum, der skal finansiere både det demografiske træk og den grønne omstilling, risikerer at blive påvirket negativt, hvis det offentlige ikke konkurrenceudsætter opgaver, men i stedet hjemtager opgaver, skriver Morten Jung. Han finder det betænkeligt, at der er tendens til, at færre opgaver bliver konkurrenceudsat. Det kan aflæses meget konkret i det såkaldte IKU-tal – et tal, der indikerer, hvordan det går med konkurrenceudsættelsen af konkurrenceegnede opgaver i det offentlige.
Desværre er tallet for nedadgående. Der er tendens til, at færre opgaver bliver konkurrenceudsat, og på kort bane er konsekvensen, at vi som samfund ikke ved, om vi har fået den bedste løsning til prisen. Der er en vis risiko for, at samfundet har betalt for meget for ydelsen, og det vil have en negativ indflydelse på råderummet. Princippet om at få mest muligt for pengene gælder i privatøkonomien, og det samme princip burde råde i det offentlige.
Der er desværre også en tendens til, at det offentlige ligefrem hjemtager opgaver, der tidligere er blevet løst i regi af en privat virksomhed. Der kan være gode grunde til hjemtagning, men det er svært at finde grunde til, at opgaven ikke skal markedsprøves igen. For uden markedsprøvning ved vi som borgere ikke, om vi får det bedste og meste for vores skattekroner. Betaler vi for meget – så er der i sagens natur færre penge til velfærd.
Ønsker vi at bevare vores velfærd, er det derfor afgørende, at samarbejdet mellem det offentlige og det private øges. Sammen skal vi finde løsningerne på vores udfordringer. Danmark har samme udfordringer som de lande, vi konkurrerer med. Demografisk pres og ændringer i miljøet er ikke kun et dansk fænomen. Tværtimod har de fleste lande udfordringer.