Nej tak til salg af infrastruktur
Vi skal selv have styr på mindst majoriteten i et givet ejerskab på forsyningsområdet – som minimum altid i forholdet 50+1. Det handler om kontrol over vigitg infrastruktur. Dette, så der ikke går spekulativ forretning i danskernes forsyning. Sådan lød det samstemmende fra et bredt politisk spektrum af forsyningspolitikere med rødder i Venstre, Socialdemokratiet, SF og Konservative.
– Det kan lyde besnærende for en trængt kommunekasse at frasælge de kommunale forsyningsaktiver til private – helt på linje med hvad vi i sin tid oplevede med elselskaberne, sådan sagde Morten Slotholm, (foto) Borgmester i Hørsholm Kommune og Bestyrelsesformand i Hørsholm Vand, da konferencen Forsyning2020 stillede skarpt på fremtidens regulering af forsyningsvirksomhederne. Han advarer dog mod denne fristelse – og ser fortsat den største gevinst for forbrugerne ved at bevare kontrollen over forsyningerne i et forbrugereje.
Borgmester i Ikast-Brande Carsten Kissmeyer (V) og MF jens Joel (S) samt fhv. formand for Folketingets Energipolitiske udvalg, Steen Gade, (SF), stemmer i – og er helt på bølgelængde. Ejerskabet skal der ikke sælges ud af – udover hvad en innovativ forretningsudvikling kunne begrunde.
Jens Joel: – Men det er værd at understrege, at selvom ingen af os ligefrem jubler over den foreliggende strategi, så er det ikke at sætte lighedstegn med, at der så ikke skal reguleres. Den aktuelle regulering går ikke over. De aktuelle krav til at stramme op og gøre processer stadig bedre, det går heller aldrig over, slog han fast.