LEVERANDØRKRAV: TÆNK CIRKULÆRT

Når regionen stiller krav til leverandører i forbindelse med de udbud, der er og stiller krav til at produkterne skal en mindre miljøbelastning, så handler det også om at tænke i ’cirkulær økonomi’.  – Vi skal over til at bruge produkterne så lang tid som muligt og give produkterne så lang tid levetid som muligt. Og så skal vi kunne genanvende de materialer, der bliver brugt, fortæller Rasmus Nielsen, specialkonsulent for Bæredygtig omstilling og Grønne Indkøb i Region Hovedstaden.

Region Hovedstaden forvalter et samlet indkøbsbudget på 17 milliarder og et varekatalog med 100.000 unikke varenumre og ca. 16.000 leverandører. Det sætter aftryk på Region Hovedstadens miljøregnskab. Sundhedsvæsenet estimereres til at stå for ca. 6% af Danmarks samlede CO2-udledning. Det kommer fra medicinproduktion, medicoteknisk udstyr, læge- og sygeplejefaglige produkter – både engangs- og flergangs i plast, metal m.m.

– Alle de produkter vi køber og forbruger har en stor miljøbelastning. Tidligere har virksomheder og offentlige organisationer opgjort klimabelastning (miljøregnskabet) ud fra udledning af CO2 i forbindelse med fx el- og varmeforbrug og transport. Men hvis du tager CO2-udledningen med fra produktionen af de varer, regionen køber, så er klimabelastning fra regionen enorm (89%), fortæller Rasmus Nielsen. Grønne indkøb kan med fordel ’ramme’ mange af verdensmålene på forskellige måder og her er der ofte klimaindsatsen, som bliver fremhævet og som man tit måler i. Men der er andet, man også bør have for øje, fortsætter Rasmus Nielsen: – Der er også rigtig mange andre fokusområder man skal have, når man laver vurdering af hvilke produkter, der er mest bæredygtige at købe ind. Der er mange ting, man bør have for øje, fx uønsket kemi i produkterne, arbejdstagerrettigheder i de lande, som producerer m.m.

Kilde: https://www.welfaretech.dk/

Del dette med dit netværk: