Gate21: Tænk bæredygtigt

3 gode råd – og ét ønske – til offentlig-privat innovationssamarbejde

Der er masser af potentiale i at tænke bæredygtighed sammen med innovative offentlige indkøb. Poul Erik Lauridsen, direktør i Gate 21, giver tre gode råd – og et ønske – til offentlig-privat innovationssamarbejde.

Sig ikke til et renovationsfirma, at de skal køre ud til alle huse og samle affald ind hver mandag. Sig i stedet: Vi vil gerne have samlet affald ind på den måde, der er mest omkostningseffektiv, reducerer co2-udledningen mest muligt og gør det muligt at sortere i forskellige fraktioner. Så kommer de med en løsning på det. – Man skal skitsere behovet, ikke den færdige løsning, siger Poul Erik Lauridsen, der er direktør i partnerorganisationen Gate 21.

Mere innovation i offentlige indkøb. På den måde er de private virksomheder med til at tænke innovation – og det er til gavn for alle, undestreger han.Der ligger en masse innovationskraft derude, som man kan sætte fri ved at tænke mere innovation ind i offentlige indkøb, siger Poul Erik Lauridsen.

Gate 21 er en partnerorganisation, der driver innovationsprojekter for at skabe vækst i Greater Copenhagen ved at fremme den grønne omstilling.

Poul Erik Lauridsen mener, at der særligt det seneste årti er sket meget positivt, når det kommer til offentlig-privat innovationssamarbejde. Men at der i forhold til grøn omstilling og bæredygtighed er et stykke vej at gå endnu. – Jeg synes, vi har fået skabt en række gode modeller og eksempler på offentlig-privat innovation. Alt det kan sådan set skaleres yderligere nu, for vi har mange modeller på plads for den type samarbejde, siger han.

Grønne krav! – Men der, hvor vi ikke er kommet så langt, er at få skaleret grønne krav i offentlige indkøb. At det bliver normal praksis, at man kigger på, hvad klimaeffekten på to forskellige måder at bygge fx en skole er – og vælger ud fra det. Det tror jeg, vi kommer til at se som standard i fremtiden, siger Poul Erik Lauridsen.

Noget er ved at ske, understreger han: Eksempelvis har Køge Kommune vedtaget en politik om, at 80 procent af kommunens indkøb skal være bæredygtige i 2025. Alle kommuner i Hovedstadsregionen har ligeledes vedtaget, at at deres indkøb skal være cirkulære i 2022. – Det kommer vi til at se mere af. Lige nu er det langt fra i alle udbud, der kommer fra kommuner, regioner og stat, at man specifikt har skrevet kriterier ind om klima eksempelvis. Men der er røre på det her område nu. Hvis man tænker bæredygtighed sammen med innovative offentlige indkøb – og etablerer det samarbejde mellem offentlige organisationer og private virksomheder – er potentialet rigtig stort, siger Poul Erik Lauridsen.

Poul Erik Lauridsen bedste råd – og ene ønske – til offentlige organisationer, der vil samarbejde med private virksomheder, lyder:

  1. Åben egen drift og forbrug op. I den cirkulære omstilling har offentlige virksomheder en helt unik mulighed for at åbne egen drift og eget forbrug op for innovationsprojekter. Nye løsninger her kan bruges mange andre steder i samfundet og skaleres til gavn for både klima, miljø og erhvervsliv.
  2. Husk ledelsesmæssig opbakning. Politikere og offentlige lederes vigtigste opgaver er at stå på mål for kalkuleret risici i udvalgte innovationsprojekter. Usikkerhed omkring konsekvenser i driftsøkonomi ved nye arbejdsgange og løsninger er ofte en væsentlig barriere for implementering af nye løsninger. Derfor er det vigtigt med ledelsesmæssig opbakning i forandringsprocessen.
  3. Brug Gate 21-partnerskabet aktivt. Vi er her for at udvikle og drive test og demonstrationer af innovative bæredygtige løsninger på tværs af offentlige og private samarbejder.

Hvis jeg kunne få ét ønske opfyldt når det gælder innovation i offentligt-privat samarbejde, ville det være, at landets kommuner og regioner årligt tilfører mindst ét udbud ekstra ressourcer til bæredygtige indkøb, der ved hjælp af innovative udbudsmodeller sikrer cirkulært offentligt forbrug, samt at vi opnår et egentligt gennembrud for grønne offentlige indkøb inden 2025!

Del dette med dit netværk: