Bygherreforening: udbudslov overdetailstyrer
Udbudsloven i Danmark strider mod EU-lov, sådan skriver formanden for Bygherreforeningens markedsudvalg, Mikael Kenno Fogde, og foreningens direktør, Henrik L Bang i Børsen
Udbudsområdet har de seneste år udviklet sig til en bureaukratisk jungle, som unødigt fordyrer og besværliggør indkøb af bygge- og anlægsprojekter. Den danske udbudslov overdetailstyrer bedømmelsesprocesserne, når de offentlige og almene indkøbere skal vurdere tilbud på bygge- og anlægsprojekter. Og dermed strider den mod det EU-direktiv, den egentlig skulle følge, lyder kommentaren.
Mikael Kenno Fogde og Henrik L. Bang pointerer vigtigheden i at undgå fordyrelser og juridiske benspænd: Vi har en professionel bygherrestand i Danmark, der er trænet i at foretage kvalitative vurderinger af byggeri. Lad nu dem bruge deres faglighed og gøre deres arbejde ift. at købe fornuftigt ind. Alternativt gør vi det mere besværligt at bygge, hvilket betyder at vi skal betale ekstra for de grundlæggende investeringer, som har betydning for hele vores fælles samfundsøkonomi. Ingen kan være tjent med, at vi grundlæggende køber dyrere ind end nødvendigt for skattekronerne eller ender med dårligere løsninger, som vores fremtidige generationer skal leve med.
Kontorchef i Konkurrence-og Forugerstyrelsen Kenneth Skov Jensen tilkendegiver på LinkedIn, som kommentar til udsagnet fra Bygherreforeningen: ”Der er givetvis plads til forbedringer, men det er efter min bedste overbevisning ikke korrekt, at den danske udbudslov er direktivstridig. Loven blev til efter et omfattende udvalgsarbejde i 2015 og blev derefter nøje gennemgået af EU-Kommissionen i 2018/2019. De punkter, som EU-Kommissionen fandt anledning til at rejse, blev straks derefter ændret af Folketinget med det lovforslag, som trådte i kraft 1. januar 2020”.
Direktør i Bygherreforeningen Henrik L Bang (foto) mener, at det vil være på sin plads at ministeren gennemfører en grundig revision af udbudsloven med fokus på forenkling og smidige processer. Der bliver bedre plads til det gode købmandskab, hvis vi gør op med unødigt detaljeret regulering. Der skal luges ud i overimplementering og direktivstridige regler i udbudsloven.