Oprydning i statens IT
Det er både de mange systemer, som ikke er blevet vedligeholdt eller udbudt og de store offentlige it-projekter, som nu skal sikkert i havn. De mange penge, som staten hvert år bruger på it, skal dermed anvendes klogere. Sådan lyder meldingen fra Minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), der har igangsat arbejdet med en ny it-strategi, som skal forandre de statslige myndigheders arbejde med it.
Der sker blandt andet på baggrund af resultaterne af et kasseeftersyn, som viser, at staten bruger ca. 7 mia. kr. om året på it-området, og at flere af de it-systemer, som er kritiske for vores samfund, er i dårlig stand. Sophie Løhde: – IT er i dag en lige så kritisk infrastruktur som elektricitet og veje. Med masser af it-projekter på forsiden af aviserne og med kasseeftersynets gennemgang af statens it-systemer, er det jo tydeligt for enhver, at der er behov for handling. Det er på tide at tage skeen i den anden hånd. Vi skal simpelthen bruge skatteydernes penge mere begavet.
Ifølge ministeren er der ingen snuptagsløsninger, men et stort behov for et grundigt forarbejde, der kan danne basis for en solid, fremadrettet indsats på det statslige it-område. Ministeren igangsætter derfor nu det vigtige arbejde med en statslig it-strategi:
Staten har i dag ca. 4000 it-systemer, og flere af dem er ikke ordentligt vedligeholdt. Der skal sættes bredt ind, og det kommer til at tage sin tid.
– jJeg vil insistere på, at det kan lade sig gøre. Vi skal både finde nøglen til at udvikle de nye projekter til rette pris og uden forsinkelser. Og vi skal sørge for, at vi driver dem bedre, når de er sat i drift. Det kræver en grundlæggende forandring i den måde, som staten arbejder med it på. Det er et langt, sejt træk, og problemerne løses ikke med et snuptag. Med it-strategien vil vi gennemføre flere markante ændringer på området, som sikrer at vores digitale infrastruktur styres sikkert og professionelt, siger minister Sophie Løhde.
Et af initiativerne fra ministeren er en arbejdsgruppe med deltagelse af statslige myndigheder og eksterne eksperter, der frem mod sommeren 2017 skal udarbejde et oplæg til strategien.