Nye gastariffer hindrer grøn omstilling

Gasdistributionsselskabet Evidas nye metode for opkrævning af harmoniserede tariffer hos producenter og forbrugere, som er tilsluttet Evidas net, opfylder lovgivningens krav om rimelighed, gennemsigtighed og omkostningsægthed. Sådan lyder begrundelsen for Forsyningstilsynets godkendelse af Evidas tarifmetode, som er offentliggjort i dag. – Det følger af både dansk og EU-lovgivning, at både producenter og forbrugere skal betale for deres respektive dele af de omkostninger, som er forbundet med transporten af gassen gennem gasnettet. Det vurderer vi bliver resultatet ved brug af den nye metode, som Evida har anmeldt til os, siger Forsyningstilsynets direktør, Carsten Smidt.

Biogas Danmark havde håbet på en udvidelse af høringsfristen inden Forsyningstilsyninget besluttede sig – og havde også gerne set, at Evidas foreslåede tarifmodel helt blev erstattet af en model, der understøttede målene for den grønne omstilling i Danmark. Branchen kalder det direkte grotesk, at et så intensivt indgreb over for branchen ikke bliver partshørt og kun gives en periode på 14 dage til at komme med kommentarer.

– Evidas nye tariffer, gør det meget billigt at få leveret fossil naturgas via gasnettet, mens det bliver dyrt at købe grøn biogas. Men de nye tariffer vil føre til et højere forbrug af fossil naturgas og mindre efterspørgsel på biogas, lyder det fra Biogas Danmark formand Søren Pind.

Tarifferne indebærer, at den hidtil forventede store udbygning af biogasproduktionen i Danmark vil blive begrænset. Konsekvensen er, at der kommer til at mangle biogasanlæg til at aftage husdyrgødning fra landbruget, og dermed går tarifferne stik imod intentionerne i den aftale, der blev indgået i den grønne trepart.

Ifølge beregninger fra Biogas Danmark bliver meromkostningerne for biogasbranchen på op mod 230 millioner kroner og overgår dermed branchens samlede overskud i 2024.

Del dette med dit netværk: