Kontant kritik
Den netop fremlagte ”Visionen for fremtidens forsyning”, som Danva, Danske Vandværker, Dansk Affald, Danske Kraftvarmeværker og Dansk Fjernvarme står bag, får en lunken modtagelse af Dansk Erhverv.
Der er store mangler i forhold til at konkretisere, hvad der skal til for at sikre stabile forsyninger til konkurrencedygtige priser i fremtiden.- Visionen savner i foruroligende grad konkrete svar på, hvad danske virksomheder kan forvente af fremtidens forsyningssektor i forhold til at løse kerneopgaven om at sikre god service og konkurrencedygtige priser til kunderne, siger Søren Büchmann Petersen, energipolitisk chef i Dansk Erhverv.
Søren Büchmann Petersen mener, at det virker som om, at aktørerne glemmer, at selskaberne i forsyningssektoren er monopoler, hvis primære formål er at sikre, at danskerne får stabile forsyninger af vand, affaldshåndtering og fjernvarme til konkurrencedygtige priser. – Til gengæld er der kreative idéer til sideaktiviteter, som ikke har ret meget med selskabernes primære formål at gøre. Aktiviteter som vil medføre omkostninger. Problemet med visionen er, at den blander andre hensyn sammen med pris- og forsyningsmålsætningerne. Dermed er der stor risiko for ineffektivitet, og den slags giver sig udslag i alt for høje priser til kunderne, udtaler Søren Büchmann Petersen.
Den vision, som aktørerne i forsyningssektoren har fremlagt, er altså ingenlunde en vision, som får anerkendende nik med på vejen fra Dansk Erhverv. – Jeg ser visionen som et halvhjertet og konserverende modtræk til regeringens forsyningsstrategi. Forskellen er, at regeringens strategi udmærker sig ved rent faktisk at indeholde kontante mål om en effektivisering. I stedet for at opfinde sin egen vision, så burde sektoren spille langt mere positivt med på regeringens initiativer, som man desværre har gjort meget for at bekæmpe, udtaler Søren Büchmann Petersen.