Frontløber fra Nord
Det er i høj grad kommunernes fortjeneste, at tyskerne i disse dage ser mod nord for at blive klogere på offentlig digitalisering.
I 2017 loggede danskerne på de offentlige digitale tjenester 220.000.000 gange. Mange klik var på kommunale it-løsninger. Det er statistikker som denne, der gør Danmark til absolut foregangsland på digitaliseringsområdet. For femte år i træk fik Danmark i sommer 1. pladsen på Europakommissionens DESI-index, som rangordner EU-landenes digitaliseringsgrad.
Derfor er Danmark udnævnt som officielt partnerland på den tyske digitaliseringsmesse Smart Country Convention, som finder sted i disse dage. Tyskland indtager i øjeblikket en 14. plads på DESI-indexet, men har et stort ønske om at sætte fart på digitaliseringen.
En større dansk delegation, med deltagelse af blandt andre KL-formand Jacob Bundsgaard samt statsminister Lars Løkke Rasmussen, er derfor draget til Tyskland for at lære fra sig, og give et indblik i, hvordan man i Danmark har gennemført den offentlige digitale omstilling. – Det er en spændende udvikling, vi har set i Danmark de sidste ti år. Vi har flyttet størstedelen af vores kommunikation med det offentlige ud på digitale platforme, som både gør det nemmere og bedre for borgerne. Skatteopgørelser, byggetilladelser, sundhedsoplysninger for bare at give et par eksempler. Det er en markant udvikling, som mange, ellers sammenlignelige, lande slet ikke er i nærheden af. Derfor er det også naturligt, at man ser til Danmark for at blive klogere, siger Jacob Bundsgaard.
Jacob Bundsgaard skal holde tale om kommunernes arbejde med digitalisering. Og det er i høj grad kommunernes fortjeneste, at Danmark år efter år bliver kåret som det mest digitaliserede samfund. Det handler både om digitale løsninger af høj kvalitet og samtidig, at den gruppe, som har svært ved at følge med, bliver taget hånd om. – Det er i kommunerne, vi får den digitale omstilling til at blive til virkelighed. Digital Post er et godt eksempel. Kommunerne har hjulpet 4,4 millioner danskere i gang – og fundet alternativer til den gruppe borgere, som har brug for hjælp. Samtidig er der uddannet mere end 7.000 digitale ambassadører ligesom kommunerne har understøttet kurser på bl.a. ældrecentre, biblioteker og erhvervsskoler,” siger Jacob Bundsgaard, som også understreger, at den stærke tradition for samarbejde på tværs af sektorerne om fælles visioner og løsninger har stor betydning for Danmarks succes.
Når Tyskland halter bagefter, så skyldes det blandt andet manglende tillid til det offentliges håndtering af borgernes data. Den tillid har danskerne i høj grad. Og det skal vi gøre alt for at bevare, siger Jacob Bundsgaard. – Det er et meget stort ansvar, som påhviler os, når vi håndterer borgernes data. Vi skal sørge for, at sikkerheden er i top, men også, at vi hele tiden stiller spørgsmålstegn ved det etiske, når ny teknologi bringes i spil. Der skal være gennemsigtighed i det offentliges brug af data, så borgerne ved, hvad der sker med deres personlige oplysninger, siger Jacob Bundsgaard.