Forsyninger kan, og vil, meget mere
Forsyninger kan styrke den grønne omstilling – hvis de må
Forsyningsselskaberne spiller en nøglerolle i indfrielsen af politikernes ambitiøse mål om 70 procent reduktion af CO2-udledningen i 2030. Men forældet og rigid lovgivning spænder ben for flere muligheder og gode idéer hos blandt andre vand- og spildevandsselskaberne. Nu sætter branchen hinanden og politikerne stævne for at diskutere både muligheder og begrænsninger ved en to-dages konference i Industriens Hus og på Christiansborg.
Hvis der for alvor skal fart på den danske vandsektors bidrag til regeringens ambitiøse klimaplan, skal lovgivning og regulering af sektoren ses grundigt efter i sømmene. Så klart er budskabet fra en række vand- og spildevandsselskaber. Sammen med Dansk Industri står de bag konferencen “Forsyningspolitisk Kompas 2020”, der finder sted i Industriens Hus og på Christiansborg den 4. og 5. februar.
Lovgivning forhindrer klimaneutral fjernvarme. Direktørerne for de fire selskaber, Kalundborg Forsyning, Herning Vand, Skanderborg Forsyningsvirksomhed og BlueKolding, mener samstemmende, at der både er stor vilje og idérigdom i vandsektoren. Men mange initiativer, der kan gavne både klima, miljø og den grønne omstilling, bliver bremset fordi lovgivningen på visse punkter er rigid og forældet. – BlueKolding har for eksempel udviklet en metode til at udnytte overskudsvarmen i spildevand til opvarmning af boliger. Løsningen har indbragt selskabet både danske og internationale designpriser og opvarmer i dag 83, og snart 150, ungdomsboliger i Kolding. Men så er grænsen også nået for de 250 KiloWatt, selskabet må producere og sælge uden at skulle registreres som et varmeforsyningsselskab. Og den ekstra administration står ikke mål med gevinsten. – Vi kunne udvide løsningen til at forsyne ca. 1500 husstande med konstant og fuldstændig klimaneutral fjernvarme, men det må vi ikke, fordi vi er et spildevandsselskab, forklarer direktør i BlueKolding, Per Holm.
Forsyninger kan, og vil, meget mere. Hos en anden af arrangørerne, Herning Vand, opfordrer direktør Niels Møller Jensen også til at få kigget på forhindringer for den grønne omstilling, så de mange idéer og muligheder kan udnyttes.Vi vandselskaber kan og vil rigtig meget. Vi kan ikke redde verden alene, men vi kan være med til at gøre en forskel og skabe løsninger, som kan løse klimaudfordringer relateret til vand. Så lad os gøre mere af det, der virker, og mindre af det, der forhindrer,” lyder hans opfordring.
På den to-dages konference i København i begyndelsen af februar, skal ledere og beslutningstagere fra forsyningsselskaberne både dele muligheder og innovation med hinanden og drøfte forhindringer med politikerne. Det gælder både begrænsninger som dem, BlueKolding oplever, og den generelle regulering og krav om effektivisering af forsyningssektoren.
Bedre muligheder giver bedre løsninger. Alle selskaber medgiver, at de selfølgelig skal fokusere på effektiv og økonomisk forsvarlig drift, men understreger, at der også skal være råderum til at skabe rigtige løsninger – ikke kun billige. – Det er vigtigt, at forsyningerne får mulighed for at arbejde videre i de innovative spor, der er lagt i de seneste år. Derfor skal forsyningerne reguleres efter de samfundsmæssige resultater og kvaliteten af det, der skabes. Det handler ikke kun om billigste pris, hvis vi skal kunne bidrage til at nå i mål med den grønne omstilling, siger Hans-Martin Friis Møller fra Kalundborg Forsyning, der er medarrangør af konferencen.
Arrangørerne håber, at en direkte dialog mellem politikere og forsyningsselskaber kan åbne for en revidering af de regler og den regulering, selskaberne er underlagt. Det vil give langt bedre muligheder for at skabe og udbrede løsninger, der ikke alene kan bidrage til at opfylde de danske klimamål, men også inspirere til handling i andre dele af verden, mener de.
Fakta om konferencen Forsyningspolitisk Kompas 2020
Konferencen er arrangeret af DI Vand, Kalundborg Forsyning, Herning Vand, Skanderborg Forsyningsvirksomhed og BlueKolding.
Konferencen løber over to dage. Den 4. februar foregår det i Industriens Hus, den 5. februar på Christiansborg.
Blandt deltagerne er Miljøminister Lea Wermelin og en række andre fremtrædende miljø-, energi- og klimapolitikere samt danske og internationale eksperter.
Program, tilmelding og yderligere oplysninger kan findes på hjemmesiden forsyning2100.nu – https://forsyning2100.nu/tilmeldingsformular-forsyningspolitisk-kompas/