Er vi blevet så digitale, at vi glemmer den fysiske verden?
Danske kommuner og forsyningsselskaber har stort fokus på den digitale sikkerhed og borgerne og kundernes velfærd. Det vil sige, energiforsyningen skal fungere problemfrit. Men kan vi være sikre på at den gør det i fremtiden? Vi sikrer os mod digital indtrængen, men hvad med det fysiske aspekt.
INSERAT. Af: Carlo Lazar, Country Manager DK & Director Sales and Marketing EMEA , Aidon
Transformerstationer kommer i flere størrelser. Nogle er bedre sikret end andre, hvilket kan hænge sammen med alderen på transformerstationen eller sikkerhedshensyn, men generelt bør det være et område man øger fokus på. Det gælder både fysisk indtrængen fra uvedkommende, vandskade og fugtskader på udstyret eller overophedning om sommeren. Vi lader jo heller ikke være med at låse døren, blot fordi internettet kører og ingen kender vores password.
Men gør det noget, kan man spørge? Svaret er: Ja, det gør det. Der er tre hoved-aspekter.
Det første er at uskyldige kan komme til skade, hvis de mod bedrevidende trænger ind og kommer alvorligt til skade, når de kommer i kontakt med strøm. Det sker jævnligt, eksempelvis med børn og unge.
Den anden er, at nogen trænger ind med det formål at stjæle elementer af værdi, eller værre endnu med det formål at skade eller forberede at skade forsyningsnettet. Det kan lyde som et tilfælde af paranoia, men det er en udfordring og kan ramme mange områder, nemt.
Det tredje er at udstyret får sin levetid væsentligt afkortet, ved fugt og forhøjet varme.
I Tyskland viste en test hos en af Aidons kunder, at temperaturen var betragtelig meget højere end kunden formodede. Det påvirker udstyret forventet levetid. Både i forhold til performance og afskrivning, og dermed har det også direkte strategisk indflydelse på forsyningsselskabernes investeringsbehov og investeringsplanlægning.
For at sikre en stabil og pålidelig elforsyning er det vigtigt at fokusere på sikkerheden omkring vores transformer stationer. Lavpraktisk tænker nogen måske. Men disse faciliteter fungerer som knudepunkter i elnettet og kræver passende sikkerhedsforanstaltninger og beskyttelse mod potentielle trusler.
Det kan endda gøres relativt simpelt med alarmer for vandindtrængen og fugt, ulovlig åbning af dør samt temperaturmåling, med direkte alarmer til den nærmeste servicetekniker.
Vi lever I en tid, med mere turbulens og trusler mod infrastrukturen end længe. Vi har set det omkring gasforsyningen i både Danmark og Finland, og hvem ved, hvad der eller kunne være risiko for.
Kommuner og forsyningsselskaber har behov for at kunne forebygge og gribe ind, inden uheldet er sket, et område er gået i sort eller udstyret brændt af, med længerevarende gener til følge – måske endda alvorlige gener. Vi bør ikke stirre os blinde på den digitale verden, uden at den dog skal undervurderes, men fysisk sikkerhed er væsentlig for at minimere risikoen for afbrydelser i elforsyningen. I dag arbejder mange også hjemmefra, og hvis strømmen går, mister vi også internettet. Det er derfor et samspil og afgørende for at opretholde vores moderne samfunds funktioner – og forventninger.