Effektiv vandøkonomi
Pengene er dog ikke havnet direkte på virksomhedernes bankkonti, men er opnået som besparelser i forhold til, hvad priserne på vand ellers ville have været. – Det er absolut glædeligt, at virksomhederne sparer penge. Og imponerende at vandværker og spildevandsforsyninger har formået at effektivisere så effektivt og samtidig begynde på den store opgave med klimatilpasninger, siger seniorchefkonsulent i DI, Svend-Erik Jepsen.
Virksomheder og forbrugere har tilsammen sparet i alt 1,1 milliarder kroner siden 2011, viser undersøgelsen ’Udvikling i prislofterne i vandsektoren’, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen offentliggjorde i december sidste år. Virksomhederne i Danmark tegner sig for cirka 25 procent af det samlede vandforbrug – og dermed 275 mio. kr. Baggrunden for besparelserne er, at drikke- og spildevandsselskaberne er naturlige monopoler, der ikke konkurrerer mod hinanden. I stedet fastsætter Forbruger- og Konkurrencestyrelsen hvert år prislofter for de selskaber, der er omfattet af vandsektorloven. Styrelsen forventer, at de samlede besparelse på en endnu mere effektiv vandsektor i 2016 vil være 126 millioner kroner – og dermed 31,5 millioner kroner for virksomhederne.
– Selskaberne har forbedret sig meget, men vi ser stadig et stort potentiale for at effektivisere til forbrugernes fordel, siger vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Niels C. Beier.
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilholt har desuden netop fremsat et nyt lovforslag, der skal revidere vandsektorloven. Lovforslaget blev førstebehandlet d. 14. januar og bliver det vedtaget, skal vandsektoren effektivisere for yderligere 1,3 milliarder kroner frem mod 2020 – og dermed 325 millioner kroner færre udgifter for danske virksomheders vandregning.
Den danske viden om effektiv drift kan måske gå hen og blive en eksportvare, siger seniorchefkonsulent i DI, Svend-Erik Jepsen. – Sammen med Miljø- og Fødevareministeriet, DANVA og Dansk Miljøteknologi har vi opstillet en ambitions sammen med om at fordoble eksporten af dansk vandteknologi frem mod 2025. Viden om effektiv drift af vandsektoren kan blive et af de områder, der kan give øget eksport. Dansk teknologi og kompetencer efterspørges både på vores nærmarkeder som for eksempel Tyskland, Holland, England og Sverige. Men også Kina og andre af de store voksende økonomier efterspørger danske løsninger og viden.