DI: Grønne hensyn skuffer
Grønne hensyn fylder for lidt i offentlige udbud. DI finder det skuffende, at så få udbud fokuserer på bæredygtighed, jf. ny analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Styrelsen har med tekstalgoritmer kortlagt, hvorvidt offentlige ordregivere har inddraget klima- og miljøhensyn i deres udbud. 44 pct. af alle udbud indeholder ord, som indikerer, at udbuddet lægger vægt på bæredygtighed. Det er eksempelvis miljømærker eller levetids/totalomkostninger. Det er skuffende og ærgerligt, at kommuner, regioner og andre offentlige ordregivere ikke har et større fokus på miljøhensyn og bæredygtighed, når de køber ind, siger Jakob Scharff, Branchedirektør
Virksomheder står klar til at bidrage til den grønne omstilling, og de bæredygtige løsninger er allerede på hylderne. Desværre er efterspørgslen begrænset, lyder kommentaren. I 2020 lancerede DI et udspil med en række kriterier for bæredygtighed. Eksempelvis er et udbud bæredygtigt, hvis der er inddraget miljømærker, innovationsklausuler eller krav om genanvendelse. – De grønne offentlige udbud skal op i tempo. Derfor foreslår vi fra DI, at vi sætter som ambition, at 80 pct. af de offentlige vareindkøb er grønne og bæredygtige i 2025. Det er realistisk og nødvendigt. Den offentlige indkøbsmuskel på 380 mia. kr. er en vigtig løftestang for den grønne omstillingen i hele Danmark, siger Jakob Scharff.
Jeg ved, at der er mange indkøbs- og udbudsfolk derude i kommuner, regioner og stat, som gerne så, at der blev sat mere fokus på grønne hensyn. Hvad er barriererne for at komme videre? Ressourcer, kompetencer, objektive tildelingskritier, målbarhed ……? Tag kontakt, opfordrer Felix Dalker, Chefkonsulent, Dansk Industri.