Datadeling – red drikkevand
Del data i kommunen, og red drikkevandet. NIRAS artikel, Søren Dyreborg, Seniorkonsulent, NIRAS
Private virksomheder, myndigheder og vandforsyningsselskaber i Høje-Taastrup Kommune i Region Hovedstaden deler deres data for at få et overblik over risikoen for PFAS i grundvandet. Synergien af at samle og udnytte hinandens data i et område kan give en afgørende viden til at vurdere tilstanden af grundvandet med henblik på at kunne gribe ind og undgå ubehagelige overraskelser.
Forureningen med PFOS i Korsør lærte os, at det kan være tilfældigheder, der medfører, at man opdager en forurening. Der er i dag ikke et samlet overblik over af hvad og hvor, der er påvist forurening. Selvom det offentlige i form af kommuner og regioner gør et stort arbejde med at forsøge at kortlægge forurening, er der ofte data, som ikke bliver registreret i offentlige databaser eller ligger i forskellige databaser. Det kræver et vedholdende fokus at opnå et samlet overblik over forureningssituationen i et område. Høje Taastrup Kommune har i samarbejde med Region Hovedstaden, HOFOR og private virksomheder valgt at sætte gang i et projekt, der har til formål at skabe et overblik over forurening med PFAS i grundvandet og vandmiljøet i kommunen. Samarbejdet udmønter sig i, at alle stiller deres data til rådighed for NIRAS, som behandler dataene. Og det er ikke for deres fornøjelse skyld. Kommunen har i nogle grundvandsprøver på forskellige lokaliteter konstateret et forhøjet indhold af PFAS, og man har midlertidigt måtte lukke to private vandværker.
Enige om et samlet overblik over risikoen. Høje Taastrup Kommune, HOFOR og Region Hovedstaden har opstartet et projekt med det formål at tilvejebringe et entydigt billede af risici i forhold til fremtidigt indhold af PFAS i lokale grundvandsindvindinger og oplandet omkring kildepladsen.
– Vi anbefaler projektet som et ’rolleprojekt’, der viser, hvordan forskellige partnere samarbejder og samler og udnytter deres data (bigdata) i et område, hvor der er udfordringer med grundvandsressourcen, siger Søren Dyreborg. Læs hele artiklen her: Del data i kommunen, og red drikkevandet (niras.dk)