Haderslev: Elektrisk fjernvarme

Elektrificeringen ruller i disse år ud med høj fart hos de danske fjernvarmeselskaber. Et af de steder, hvor det gælder er i Haderslev, hvor fjernvarmeselskabet siden 2023 har investeret i både elkedel, varmepumpe og en akkumuleringstank, der kan lagre den nye, elbaserede varme.

PÅ KANT. – Det ville være på kant med Varmeforsyningsloven at sige, vi bare vælger grønt uanset om vi kunne vælge et billigere alternativ, fortæller Haderslevs fjernvarme direktør og henviser til at  varmeforsyningsloven og projektbekendtgørelsen anfører, at fjernvarmeselskaber ikke må skifte til energikilder, der er fordyrende for forbrugerne.  – Det er med andre ord en grøn sidegevinst, at vi installerede en elkedel, lyder beskrivelsen fra Haderslev Fjernvarmes direktør. Elektrificeringen betyder for Haderslev Fjernvarme, at de har et bredere produktionsmix og diversifikation i forhold til, hvordan selskabet samlet set kan få produceret varme til den laveste pris.

Elkedlen har kørt et kørt knap et år og Haderslev Fjernvarme ser frem til at få det fulde billede af både, hvad selskabet har sparet i forhold til CO2-udledning og hvor mange MWh fossil varmeproduktion, der er fortrængt. Vi kan allerede se nu, at elkedlen har stået for cirka 10 procent af årets varmeproduktion, hvilket er en del mere end forventet, fortæller Morten Hartmann.

GRUNDIGT. – Vi har gjort os et grundigt forarbejde og undervejs i processen, korrigerede vi også på nogle af tingene frem imod at have et færdigt koncept, forklarer direktøren.

Haderslev Fjernvarme har med elkedlen kun taget det første skridt i retningen af at elektrificere deres varmeproduktion, og der er mere undervejs. Seneste skud på stammen er, at Haderslev Fjernvarme er i gang med at etablere en 10,6 MW varmepumpe (CO2), en 15 MW elkedel og en 5.000 m3 akkumuleringstank, som forventes at stå færdig i november 2024. Fjernvarmeselskabet havde overvejet at investere i mere flisvarme eller halmvarme. Men Haderslev Fjernvarmes beregninger har vist, at det er økonomisk smartere for dem at investere i varmepumper.

AKTIVE. De nye elbaserede produktionsteknologier giver også Haderslev Fjernvarme mulighed for at udnytte mulighederne på elmarkedet. Ved hjælp af et prognosesystem som tracker vejrprognosen, gaspriser og elpriser, kan prognosesystemet fortælle fjernvarmeselskabet, hvordan selskabet skal sammensætte sin varmeproduktion i de kommende fire døgn. På denne måde kan Haderslev Fjernvarme producere den billigste varme. – Det system gør, at vi virkelig kan udnytte elpriserne, når de er fordelagtige, fortæller Morten Hartmann og tilføjer: – Jeg håber på rendyrket sektorkobling og mindre suboptimering fra dem, der ejer det almindelige elnet men også overordnet elnet.

Desuden kan Haderslev fjernvarme nu sørge for at have brugt varmen fra akkumuleringstanken, når der udsigt til, at der kommer lave elpriser. For på den måde kan fjernvarmeselskabet lagre og trække produktionen, indtil Haderslev fjernvarme igen kan producere billig varme.

Kide: Elektrificering hjælper Haderslev væk fra dyr flis | Danskfjernvarme

Del dette med dit netværk: