Alvorlig kritik af offentligt milliardindkøb

Det handler om indkøb af materiel til Forsvaret for tocifrede milliardbeløb. Forsvaret skal indkøbe våbensystemer for flercifrede milliardbeløb – milliarder, som udgør en historisk stor milliardindsprøjtning på grund af krigen i Ukraine. Politikerne på Christiansborg – og også Forsvaret selv, har længe gerådet i tvivl om, hvorvidt Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, FMI, overhovedet er i stand til at løfte opgaven under de nuværende forhold.

Denne tvivl underbygges nu i en ny analyse, som konsulentfirmaet Deloitte har udarbejdet. Rapporten kritiserer Forsvarets indkøbsstyrelse for ikke at være i stand til at løfte opgaven med at opruste Forsvaret. Det skriver Jyllands-Posten, som har læst den klassificerede rapport.

BEHOV FOR ØGET TEMPO. Næstkommanderende i hæren Henrik Lyhne mener, at der er behov for, at systemet bliver omstillet til den nye sikkerhedspolitiske situation. – Der er behov for, at tempoet skrues gevaldigt op, siger brigadegeneralen til avisen. Han peger på, at man skal være villig til at løbe en risiko og acceptere løsninger, som ikke er perfekte, men giver mulighed for en hurtigere anskaffelse.

FMI er flere gange blevet udsat for kritik, når Statsrevisorerne har set på styrelsen, som beskæftiger 2400 medarbejdere. Ordet “kritisabelt” er brugt, hvor anskaffelse af større materialer var i gennemsnit 4,5 år forsinket. Ifølge rapporten bruger FMI for megen tid på og har for mange mennesker ansat, som ikke “understøtter kerneopgaverne tilstrækkeligt”. Deloitte har identificeret 15 problemområder i FMI.

MANGE DIREKTØRER OG MANGE MØDER. Det første handler om direktionen og understøttende mødefora, som vurderes til “ikke at besidde tilstrækkelig beslutnings- eller implementeringskraft” til at håndtere opgaverne. Anbefalingen er blandt andet at nedlægge møder og skære ned på antallet af direktører i styrelsen, som administrerer omkring 20 milliarder kroner om året. Det er to tredjedele af Forsvarets samlede budget.

HVEM OG HVAD ER?  FMI gennemfører iflg oplysning på deres hjemmeside ca. 100.000 indkøb om året. Generalløjtnant Per Pugholm Olsen er direktør for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

Direktionen består af følgende medlemmer:

Direktør
Generalløjtnant Per Pugholm Olsen

Vicedirektør
Grith Sandst Poulsen

Materieldirektør
Generalløjtnant Kim Jesper Jørgensen

Chef for Udviklings- og Koordinationsstaben
Flotilleadmiral Claus L. Andersen

Strategisk rådgiver
Peter Michael Nielsen

Juridisk rådgiver
Bolette Bisp Justesen

Chef for Cyberdivisionen
Direktør Per Skovgaard Rosen

Siden 2008 har direktøren for FMI også fungeret som formand for Forsvarets Materielnævn, der følger forsvarets planlægning i forhold til udvikling og anskaffelse af materiel.

Forsvarets Materielnævn skal bl.a. følge Forsvarets planer for materieludvikling og materielanskaffelser i forhold til det nuværende forsvarsforlig, herunder bidrage til formidling af samarbejdet mellem Forsvarets myndigheder og industrien.  Der ydes også rådgivning vedrørende industriens udnyttelse i Forsvarets tjeneste, standardisering af materiel i Forsvaret og udvikling og anskaffelse af materiel til Forsvaret, specielt for så vidt angår spørgsmål om indkøb i udlandet eller udvikling/produktion her i landet.

Ud over Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse sidder der repræsentanter fra Forsvarsministeriet, Værnsfælles Forsvarskommando, Erhvervsministeriet, Forsvars- og Aerospaceindustrien i Danmark, Dansk Industri og industrien i øvrigt samt Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Forsvarets industrikontor varetager sekretærfunktionen i Forsvarets Materielnævn, og der afholdes møder i Forsvarets Materielnævn to gange årligt.

INGEN KOMMENTARER. Efter det oplyste, har FMI ikke kommentarer til rapporten, og Jyllands-Posten har heller ikke haft mulighed for at opnå at få en kommentar fra forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

Del dette med dit netværk: