Birkemus, spidssnudet frø, løgfrø og højspænding

172 km lang højspændingsforbindelse fra Idomlund ved Holstebro i nord gennem Endrup ved Esbjerg og hele vejen ned til grænsen ved Sæd i syd Vestkystforbindelsen kom sidste efterår i gang med anlægsarbejdet efter flere år med forsinkelser.

Energinet har været i gang med planlægningen af Vestkystforbindelsen siden 2015. Af mange forskellige årsager er projektet flere gange blevet udsat og forsinket. Protester over udsigten til luftledninger, miljøkrav der undervejs blev skærpet, fund af beskyttede flodperlemuslinger (som siden viste sig ikke at være flodperlemuslinger) med mere har udsat projektet.

EKSPROPRIATIONER OG ARKÆOLOGI. Sideløbende med, at de første elmaster bliver rejst i Vestjylland, er der opstået nye udfordringer. Ekspropriationer, klager, arkæologiske fund, våde områder og beskyttede dyr forsinker højspændingsforbindelse i op til 15 måneder.

– Det er hver for sig gode forklaringer på, at tidsplanen hele tiden er blevet revideret og mere presset. Nogle opgaver er blevet sat på pause, mens andre har kunnet fortsætte, og undervejs er det blevet et meget større puslespil at lave den lange forbindelse. Selvom anlægsarbejdet nu skrider frem flere steder i Vest- og Sønderjylland, må vi konstatere, at de tidsplaner, som vi løbende har ændret, ikke holder. Vi bliver nødt til at melde endnu en forsinkelse ud, siger Christian Jensen, chefprojektleder i Energinet.

MILJØFØLSOMME OMRÅDER. Selv om Energinet har forsøgt at undgå miljøfølsomme områder til Vestkystforbindelsen, er der områder, hvor der potentielt lever beskyttede dyr (bilag IV-arter), og det stiller skærpede krav til de vilkår, der skal overholdes.

Fx har fund af birkemus ved kabeltracéet ind til Karlsgårde højspændingsstation, nord for Varde, medført, at man ikke kan komme i gang med arbejdet dér før 15. maj. Tilsvarende forhold er gældende andre steder, hvor der potentielt kan være birkemus.- Der er mange vilkår knyttet til miljøtilladelserne. Dem overholder vi naturligvis, men det er et vanskeligt puslespil at få til at gå op, når der er mange tidsmæssige bindinger i vilkårene, for det betyder, at Energinet har korte perioder at udføre det konkrete anlægsarbejde i, fortæller Christian Jensen.

Ud over birkemus har spidssnudet frø og løgfrø en væsentlig indflydelse på anlægsarbejdet. I områder, hvor det er muligt, at de beskyttede frøer lever, må der som udgangspunkt kun udføres jordarbejder i sommerhalvåret. Hvis der skal arbejdes i den anden halvdel af året, skal der findes erstatningsarealer i nærheden, så dyrene stadig har gode vilkår.

Del dette med dit netværk: