Biologisk Power-to-X anlæg i Glansager på Als
Erhvervsminister Morten Bødskov kaldte det verdenshistorie, da energi- og fibernetkoncernen Andel og den globale biogasproducent Nature Energy indviede det første anlæg i verden, der på kommerciel basis øger produktionen af biogas via elektrolyse og biologisk metanisering
Teknologien kort fortalt: Biogas udvindes af organisk affald fra husholdninger, industri og landbrug og består af CO2 (kuldioxid) og CH4 (metan), som kan erstatte den naturgas, der kan hentes fra undergrunden. Brint (hydrogen) iblandes biogassen og går i forbindelse med CO2. Herved dannes CH4, som også kaldes e-metan, fordi den er lavet ved hjælp af elektrolyse.
På den måde bliver energimængden større, ud fra den samme mængde organisk affald. En særlig gevinst ved anlægget i Glansager er, at det kan tændes og slukkes efter behov, og når der er overskud af strøm fra eksempelvis vindmøller. Dermed er anlægget med til at balancere energisystemet, når der produceres mere grøn strøm, end der forbruges.
Perspektiver – brint: Samfundspotentialet for grøn brint er stort Brint baner vej for en udfasning af fossile brændsler inden for tung transport. Brint Skaber balance og fleksibilitet i elnettet, idet brint kan produceres i elektrolyse, når der er overskydende vedvarende energi – det hjælper elektrificeringen af Danmark på vej.
Perspektiver – biogas: Der er ligeledes et stort marked for biogas både i og udenfor Danmark: Biogassen kan træde til i industrien og den tunge transport, hvor strømmen endnu ikke slår til. Derfor har teknikken og det nye anlæg i Glansager stort potentiale og lover godt for både den grønne omstilling og Danmarks førerposition inden for energiproduktion og udvikling af fremtidens løsninger.
Aktører: Andel og Nature Energys arbejde med den grønne omstilling har rundet en vigtig milepæl. I et partnerskab, der blev indgået i efteråret 2022, har de to virksomheder investeret 100 mio. kr. i et biologisk Power-to-X anlæg i Glansager på Als, der nu er klar til at gå i produktion Her omsætter Andels elektrolyseanlæg overskydende strøm fra sol og vind til brint (hydrogen), der fødes ind i Nature Energys metaniseringsanlæg hvor det møder CO2. Det danner e-metan, og derved øges produktionen af biogas fra det eksisterende biogasanlæg og mængden af CO2 reduceres.
Når anlægget er i fuld drift i foråret, vil den producerede brint booste Nature Energys produktion af grøn gas med 12.000 m3 gas om dagen. Til sammenligning bruger et parcelhus cirka 1300-1500 m3 gas om året.
En del af projektet er støttet af Erhvervsfyrtårn Syd. Midlerne kommer Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU’s REACT-program. Teknologien er påvist i et samarbejde mellem Syddansk Universitet, DTU, Biogasclean og Nature Energy som en erhvervs-ph.d. og startede i et reagensglas i et laboratorium i 2019.
Erhvervsminister Morten Bødskov: – Der er skrevet et stykke af verdenshistorien i dag i Sønderjylland. Som det første sted i verden kan man nu fra Als producere e-metan biogas, til kommercielt brug. Det er den form for innovativ tankegang, som skal være med til at drive den grønne omstilling fremad. For her har vi et skoleeksempel på, hvad et tæt samarbejde mellem viden-institutioner og virksomheder kan skabe. Hele den sydlige del af Jylland er allerede en grøn energimetropol, og med åbningen i dag har regionen fået et varemærke, som både skaber vækst og arbejdspladser. Det er helt afgørende og vigtigt skridt mod vores alle sammen grønne fremtid.