Spildevand i power-to-x-produktion
Tilkomsten af mindst to store power-to-X anlæg i Esbjerg-området, kræver store mængder vand. Derfor er DIN Forsyning gået i gang med at undersøge, om renset spildevand kan bruges i stedet for grundvand. Det vil være en kæmpe gevinst både miljømæssigt og økonomisk og et væsentligt bæredygtigt bidrag til power-to-x-udviklingen i Danmark.
I Danmark er vi så privilegerede, at vi har rent vand i undergrunden, der kan drikkes. Men det rene vand er en begrænset ressource, der skal bruges klogt. Derfor er det vigtigt at tænke i alternativer i de situationer, hvor der er brug for rigtig meget vand. Det gælder eksempelvis i forbindelse med power-to-X anlæg, der er blevet annonceret flere steder i Danmark – bl.a. i Esbjerg. – Power-to-x kræver store mængder vand. Copenhagen Infrastructure Partners forventede anlæg i Esbjerg, Høst PtX, forventer at skulle bruge ca. 1,3 mio. m3 årligt med den nuværende planlagte produktion.
KREATIV PROCES. Der er dog ikke tale om drikkevand, da vandet, der skal bruges i PtX, skal være ultrarent. I drikkevand findes der bl.a. en række naturlige salte og mineraler, der skal fjernes, før vandet kan bruges. Det betyder, at uanset om vi leverede vand i drikkevandskvalitet, så skulle det alligevel det renses. Det fik os til at tænke i andre baner. For vand har vi nok af i Esbjerg. Men det er drikkevandsressourcen, der er begrænset, fortæller forretningsudviklingschef Claus A. Nielsen fra DIN Forsyning.
Den umiddelbart mest oplagte løsning er, at DIN Forsyning leverer teknisk vand, som kan være grundvand, der er uegnet til drikkevand. Renset spildevand kan være et andet alternativ. Og bliver det en realitet, vil det være vigtigt bidrag til at gøre fremtidens power-to-x-produktion mere bæredygtig.
– Renset spildevand har vi masser af. Og vi løber aldrig tør. Alene i Esbjerg udleder vi 15 mio. m3 årligt til havet. Renset spildevand skal tilmed ikke pumpes op af jorden, men findes allerede i vores kredsløb. En anden fordel ved at bruge renset spildevand er, at vi undgår at pumpe grundvand med salte og mineraler op af undergrunden, for derefter at rense det og lede restvandet med forhøjet koncentration af salte gennem renseanlægget til rensning, fortæller Claus A. Nielsen.
Derfor har DIN Forsyning indledt et samarbejde med NIRAS, der bl.a. er specialister indenfor avanceret vandbehandling. Formålet med samarbejdet er at undersøge, hvorvidt de store mængder spildevand kan indgå i power-to-x-produktionen.