En skole er en skole…
Peter Mogensen, direktør Kraka: Nu har v brugt 30 år på at diskutere om det privatre må løse offentlige opgaver .. lad os nu få nogle udmeldinger om, hvad der er godt og skidt. Forholdet er jo, at borgeren også er kune. Hvorfor skal it f.eks. være så forskelligt. Borgeren er jo vant til Apple og andre smarte løsninger privat. Hvorfor er det så lige, at det skal være besværligt, tungt og KMD-agtigt når det er offentligt? sagde han.
Et skoleprojekt er jo et skoleprojekt. Sådan sagde topchef Toben Möger, PFA pension på veltilrettelagt KFST-konferencedag om velfungerende markeder.
– Det er jo ikke hvert år, at den enkelte kommune lige står over for udfordringen at gennemføre et skolebyggeri – eller et andet større projektbyggeri. Det giver et stort potentiale for at standardisere, sagde han. Projektering af f.eks. et skolebyggeri er jo en “standardvare”, som burde ligge på hylderne – og ikke være et projekt som den enkelte kommune fra gang til gang skal genopfinde, lød kommentaren.
Torben Möger gjorde sig også til talsmand for OPP-modellen som en økonomisk optimal metode til at løse større offentlige projekter. OPP er at foretrække på områder, der tidligere har været domineret af ren offentlig optræden, sagde PFA direktøren.
Tidl. Finansminister Bjarne Corydon (foto), nu global direktør i McKinsey & Co. kommenterede på PFA`s indlæg: – Der er jo ingen garanti for, at fordi man er sat i verden til at levere offentlig kernevelfærd, så at man er specielt god til det. Lige så lidt er det ikke givet eller en naturlov, at fordi man råder over og administrerer store finansielle ressourcer, at man så er specielt god til at lave offentlig infrastruktur – og stå som ansvarlig for dette, lød kommentaren
Corydon: I virkelighed er OPP jo at bruge flere penge end man aktuelt råder over – og så sætter andre til f.eks at bygge for midler man faktisk ikke har! Disruption eller destruktionsprocesser kommer også til det offentlige. Derfor skal vi nok ikke lige hæfte os så meget i, hvem der leverer til den offentlige kernevelfærd eller ej!