Diversitet & Dansk Fjernvarme
Diversitet, noget, vi skal forholde os til. Bestyrelsen i Dansk Fjernvarme går nu aktivt på banen i forhold til at fremme større diversitet i sin egen bestyrelse. Men der skal også være dialog med medlemmerne om diversitet. Billedet er ret meget det samme overalt: Der er en stor overvægt af mænd og mænd, der er lidt oppe i årene.
Bestyrelsen for Dansk Fjernvarme, udgøres af 17 personer hvor fordelingen på køn siger 17 mænd og 0 kvinder. Det skal der rettes op på, mener bestyrelsen, og derfor er der nu nedsat en arbejdsgruppe med deltagere fra såvel bestyrelsen, medlemmer af Dansk Fjernvarme og de ansatte i Dansk Fjernvarme. I udvalget er kønsfordelingen i øvrigt noget bedre end i bestyrelsen – fire kvinder og tre mænd.
Arbejdsgruppen har peget på Mads Søndergaard Thomsen som forperson. Han er medlem af bestyrelsen i Dansk Fjernvarme og tillige også formand for Fjernvarme Fyn. Og han anser det for at være nærmest naturligt, at bestyrelsen tager fat på diversitet – både i egen bestyrelse og hos medlemmerne. – Vi har som brancheorganisation et ansvar for at forholde os til samfundsmæssigt vigtige dagsordener – fx grøn omstilling – men diversitet er også en af dem. Og uden at være alt for selvkritiske, så er der et stort arbejde at gøre i Dansk Fjernvarme for diversitet – både på køn og på alder. Det er ikke den sektor, hvor man er længst med diversitet, og det er årsagen til, at vi nu sætter fokus på det – og i første omgang er det køns- og aldersdiversitet, det skal handle om, siger han om det forestående arbejde.
Den helt konkrete udfordring for bestyrelsen i Dansk Fjernvarme består i, at medlemmerne vælges på generalforsamlingen – enten som medarbejdere eller som medlemmer af de respektive bestyrelser. Og her er billedet ret meget det samme overalt: Der er en stor overvægt af mænd og mænd, der er lidt oppe i årene.
Den udfordring er Mads Søndergaard Thomsen ikke afvisende overfor, og han erkender, at det gør udfordringen større for bestyrelsen i Dansk Fjernvarme. Han mener dog, at det første skridt til at imødekomme udfordringen er taget ved, at man overhovedet tager diversitet op som et handlingspunkt i bestyrelsen. – Jeg tror fuldt og fast på, at det at tale om tingene og sætte handling bag ordene har en betydning. Så det at vi nu taler om kønsdiversitet – altså i bestyrelsen for Dansk Fjernvarme – betyder, at det også begynder at sprede sig til bestyrelserne hos vores medlemmer, siger han og tilføjer: – Men det er da supersvært. Også fordi der nogle steder er politisk udpegede medlemmer af bestyrelserne; andre steder er det forbrugervalgte, og der kan det jo være vanskeligt at fratage demokratiet den magt, som det har til at udpege medlemmer af de lokale bestyrelser.
I sekretariatet i Dansk Fjernvarme er der en meget fin kønsfordeling blandt de ansatte – med 27 kvinder henholdsvis 28 mænd.