Plastik-lobby med store økonomiske interesser
Plastikforurening er et globalt problem, der kun kan løses ved at sætte ind i hele plastikkens livscyklus. Så langt er verdens lande enige, når det kommer til den globale FN-aftale, som skal tackle den stigende forurening.
Men så hører enigheden også op. Et netop gennemført FN-møde om plastikforurening i Ottawa, Canada endte i et svagt kompromis. – Jo mere tid, der går, jo mere presserende bliver det at afværge plastikkrisen, siger Anne Aittomaki, strategisk direktør i Plastic Change.
Nye ekspertgrupper skal arbejde med en aftale inden et sidste og afgørende møde senere på året. Eksperterne skal arbejde videre med specifikke fagområder, fx skadelige kemikalier i plastik, produktdesign, muligheder for genbrug og genanvendelse af plastik. En gruppe vil også kigge på det juridiske grundlag for aftalen – men der er ingen plan for arbejde med reduktion og forebyggelse.
Med en plastikproduktion, der stiger eksponentielt, er dette tiltag nødvendigt og det mest effektive mod forureningen, lyder det enstemmigt fra forskere, NGO’er og en lang række ambitiøse lande, herunder Danmark.
Årsagen til, at forhandlingerne ender i et kompromis, skal findes i store økonomiske interesser i engangsplastik og den olie og gas, det består af. Oliestaterne som Saudi Arabien, Kuwait, Indien og Qatar har ført an for at sænke ambitionerne. Samtidig haromkring 200 repræsentanter fra fossil-industrien været til stede under forhandlingerne for at påvirke udfaldet – en massiv stigning i forhold til tidligere møder, så de nu er flere end samtlige repræsentanter fra EU-landene.
Ambitiøse Danmark. Danmark har været blandt de lande, som har trukket i den modsatte retning. Sammen med 27 andre lande fra hele verden har Danmark skrevet under på en hensigtserklæring om at støtte en reduktion af plastikproduktionen og endnu engang forpligter sig til aftalens grundlæggende mål. Nemlig at adressere forurening i hele plastikkens livscyklus.