Fjerner mikroplast fra spildevand
Procesingeniør og Ph.d., Rune Røjgaard Andreasen, Silkeborg Forsyning tester i et samarbejde med Aalborg Universitet og University of Cádiz fra Spanien netop nu, hvor meget anvendelsen af membraner øger fjernelsen af mikroplast fra spildevandet. Silkeborg arbejder løbende for at rense spildevandet bedst muligt. Det betyder meget for vores søer og vandløb, lyder meldingen.
– Vi regner med, at et anlæg som Søholt fjerner omkring 99% af al mikroplast. Men hvis vi ønsker at fjerne endnu mere, bør vi skele til anvendelsen af membraner. Hvor stor en effekt, vi kan have af netop membraner, vil vi gerne blive klogere på,” siger Rune Røjgaard Andreasen, der har været primus motor i at trække det spændende, internationale samarbejde til Silkeborg.
Projektet samler forskellige kompetencer om samme bord, fortæller han. – Silkeborg Forsyning kan levere et optimalt testmiljø, da vi har spildevandet, og vi har plads til at sætte udstyret op. Universitetsforskerne bidrager med deres ekspertviden og kan i deres forsøg foretage sammenlignende målinger på spildevand, der har været igennem membranerne og på spildevand, der ikke har, siger han.
I dag bruger Silkeborg Forsyning aktivt slam, hvor bakterier spiser urenhederne i vandet og derefter bundfældes som slam. Ved membranteknologi undlades bundfældningen. I stedet pumper man spildevandet gennem nogle utroligt fintmaskede filtre (membraner), der tilbageholder bakterier og andet slam i en sådan grad, at der oftest opnås badevandskvalitet på udløbssiden. Det er Mads Koustrup Jørgensen, Lektor, Ph.d. fra Center for Membranteknologi på Aalborg Universitet og Agata Egea-Corbacho Lopera, Post Doc, Ph.d., fra Spanien, der sammen med Silkeborg Forsyning står for forsøget. Forskerne regner med at have de første resultater allerede til marts, fortæller Silkeborg Forsyning.