Store forventninger
Regeringens energiudspil er på trapperne, og vores forventninger er store. Overgangen til en lavemissions-økonomi kan blive en gevinst for alle. Det kommende forlig skal gøre Danmark i stand til at udvikle nye virksomheder, skabe nye job, reducere energiomkostningerne og begrænse udslippet af CO2. Energiindustrien er hurtigt på vej frem. Med sine omkring 70.000 arbejdspladser i Danmark og en eksport, der har rundet de 80 mia. kr. om året, berører den stadig flere dele af den danske økonomi. Men der er meget mere, vi kan gøre for at udvikle en verdensførende energiindustri i Danmark frem mod 2030. Der er penge i den grønne omstilling. Mange penge. Men hvis danske virksomheder skal være med helt fremme, er der brug for at ambitiøst og visionært energiforlig. Sådan siger Karsten Dybvad, administrerende direktør i DI og Claus Jensen, forbundsformand i Dansk Metal (foto).
De danske producenter af energiteknologi er med helt fremme i verden. Men konkurrencen fra Kina, USA og resten af Europa er stigende. Andre virksomheder og lande har for længst fundet ud af, at der er mange penge i den grønne omstilling. Hvis de danske virksomheder skal fastholde og udbygge deres position i verden, er der brug for et ambitiøst og visionært energiforlig, som sætter retningen i de kommende år.
Danmark kan blive verdensmestre i grøn energi, lyder meldingen – og der peges på de gode eksempler: Vestas produktion af vindmølledele i blandt andet Lem, Skjern og Ringkøbing, Grundfos producerer pumper i Bjerringbro, Danfoss fremstiller termostater på Als, VELUX laver vinduer i Østbirk, ROCKWOOL fremstiller bygningsisolering i Hedehusene, og Haldor Topsøe laver katalysatorer i Frederikssund. Men hvis vi fortsat skal være blandt de lande i verden, der er bedst til energiteknologi, skal der nye virksomheder til, som kan vinde markedsandele, skabe arbejdspladser og værdi. Heldigvis er der en underskov af iværksættere i energiindustriens værdikæde. Det er eksempelvis virksomheder som Dall Energy med sin præmierede biomasse forgasning- og forbrændingsteknologi. Og der er virksomheder, der relaterer sig til den egentlige industriproduktion. Det er for eksempel Semco Maritime, som leverer specialister til offshoreindustrien i Esbjerg, og COWI i Lyngby, der rådgiver ved store energiprojekter i ind- og udland.