Røre om el-takster
Der er røre om de danske el-priser. Elselskabernes forvaltning af forbrugernes penge er i søgelyset. 2 store sager præger dagsordenen.
Den ene handler om 3 af landets største spillere på elmarkedet, der er havnet i en kedelig sag. Selskaberne Radius, Cerius og N1 er alle er mistænkt for at snyde med kundernes penge.
Sagen handler om, at selskaberne har delt kundernes penge ud til det, som kaldes ‘yderst tvivlsomme projekter’. De tre selskaber spiller en central rolle i sagen, fordi de tilsammen har uddelt de største og fleste tilskud. Det er it-projekter, som dokumenterne har fokus på. Ifølge Finans er pengene gået til store virksomheder som Vestas, NNIT og Region Hovedstaden, der alle har fået opgraderet deres it-systemer gennem private konsulentvirksomheder.
Energistyrelsen har undersøgt mistankerne siden februar 2018, men de forventer først at have en endelig afgørelse i starten af det nye år. Alligevel valgte styrelsen at suspendere den mistænktsomme ordning på it-området lige før sommerferien.
Kontorchef hos Energistyrelsen Helle Agerdal Olsen fortæller, at man troede, der var taget hånd om sagen, da man først modtog rapporten i 2018. Hun tilføjer, at de siden har fået masser af sager ind, der med tydelighed viser, at der stadig er et problem.
SKÆMMENDE. Den anden sag har rod i el-sektoren selv. Det er direktøren for selskabet Ewii, Lars Bonderup Bjørn, der i et netop offentlggort indlæg anfører: – Det er beskæmmende ud fra enhver moralsk målestok – bortset fra grådighedens – når branchens største elhandler hæver kundernes el-abonnement med tilbagevirkende kraft. Direktøren for Ewii anfører: – Det er uanstændig opførsel at ændre en bindende pris med bagudvirkende kraft ligegyldigt hvor lovligt, det end måtte være. Og det er helt beskæmmende, når branchens største går forrest med ufine forretningsmetoder. El-branchen må tage sig sammen og genskabe tilliden hos forbrugerne. Nok må være nok.
Lars Bonderup Bjørn fortsætter: – Og hvorfor siger jeg nu det? Fordi vi de seneste dage har været vidne til en omtale i EnergiWatch, hvor en el-handler med 717.000 elkunder hævede abonnementsprisen med tilbagevirkende kraft. Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, gengives i EnergiWatch den 16. oktober 2019 for, at prisforhøjelser på abonnementer altid skal varsles, men ikke når det gælder el. Kan det virkelig passe, Martin Salamon? Har det danske Folketing virkelig vedtaget en elhandelsbekendtgørelse, der gør det muligt for energiselskaberne at tage penge fra forbrugerne i strid med al anden forbrugerlovgivning? Det lyder ganske enkelt utroligt!